Za stroko

Projekti

Projekt uvajanja tekočinske tehnologije v Program ZORA

V programu ZORA smo se na nujne spremembe že začeli pripravljati in smo jih tudi predvideli v Državnem programu obvladovanja raka (DPOR). Presoja presejalne politike in uvajanje sprememb bodo potekali večfazno. V prvi fazi v okviru programa ZORA potekata projekta Prenova informacijskega sistema programa ZORA in Pilotna študija uvajanja tekočinske tehnologije v program ZORA in v Slovenijo. Študijo je na 9. izobraževalnem dnevu programa ZORA predstavila vodja raziskave, prof. dr. Veronika Kloboves Prevodnik (prispevek). Ob spremembi presejalne politike je namreč nujen prehod na tekočinsko tehnologijo, ki omogoča odvzem enega vzorca, iz katerega nato v laboratoriju opravijo vse potrebne teste (presejalne in triažne), brez dodatnih pregledov ženske pri ginekologu. Študija se je uradno začela septembra 2019, z delavnico Diagnostika predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu v vzorcih tekočinske citologije. Na delavnici so se presejalci in citopatologi iz vseh slovenskih laboratorijev začeli usposabljati za pregledovanje brisov materničnega vratu v tekočinskih vzorcih.

Za posamezen tekočinski medij je bilo zbranih 300 vzorcev, od tega 100 vzorcev s preventivnih ginekoloških pregledov, ki so bili odvzeti v ginekoloških dispanzerjih v Zdravstvenem domu Ljubljana ter 200 vzorcev iz kolposkopsih ambulant, ki so bili odvzeti v UKC Maribor, UKC Ljubljana – Ginekološka klinika in SB Murska Sobota. Pri jemanju vzorcev so morali ginekologi upoštevati starostno skupino žensk ter indikacijo za odvzem vzorca. V študijo so bile vključene samo pacientke, ki so v sodelovanje privolile in podpisale soglasje o sodelovanju.

Vzorce smo zbrali in tehnično pripravili v citopatološkem laboratoriju na Onkološkem inštitutu Ljubljana. 

Kroženje preparatov tekočinske citologije poteka od leta 2021. S sedeža programa ZORA smo v vse slovenske citopatološke laboratorije poslali preparate tekočinske citologije BD SurePath. S kroženjem preparatov tekočinske citologije Hologic ThinPrep smo pričeli novembra 2022, kroženje še vedno poteka. 

Administarativno-tehnično podporo v celotnem procesu zagotavlja Register ZORA. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava