Za ženske

Presejalni programi

Rak materničnega vratu je ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem (t.i. »skriningom«). Presejanje za RMV pomeni iskanje in odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb pri navidezno zdravih odraslih ženskah s preprostimi preiskavami ali testi. Med zdravimi preiskovankami odkrijejo tiste, pri katerih je velika verjetnost, da bi se iz odkritih sprememb razvil rak, ali že imajo začetno obliko raka.

Med najbolj uveljavljene in enostavne presejalne preiskave pri ženskah sodi odvzem in mikroskopski pregled celic v brisu materničnega vratu ali test PAP. S testom PAP in zdravljenjem morebitnih predrakavih sprememb je možno raka materničnega vratu preprečiti.

Presejanje lahko poteka na dva načina: 

  • Pri pasivnem presejanju ginekolog naredi test PAP vsaki ženski, ki pride na ginekološki pregled sama; večinoma so to bolj zdravstveno osveščene ženske, pri katerih je tudi manjše tveganje za raka.
  • Z aktivnim presejanjem ženskam, ki ne hodijo same na redne preventivne preglede, izbrani ginekolog ali Register ZORA pošljeta pisno vabilo; ženska lahko pregled opravi pri svojem izbranem osebnem ginekologu na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja; seveda gre na pregled lahko tudi drugam, vendar teh pregledov zavarovalnica ne plačuje. 

V Sloveniji obstajajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka:

  • ZORA – zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu;
  • DORA – zgodnje odkrivanje raka dojk;
  • SVIT – zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesu in danki.

 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava