Zgibanka ZORA

Novica,

Začasne spremembe izvajanja programa ZORA v času epidemije novega koronavirusa


SPODNJA NAVODILA SO PRENEHALA VELJATI Z DNEM 9. 5. 2020, ko se je ponovno začelo presejanje.

 

Datum revizije novice: 16. 3. 2020

 

Spoštovani izvajalci programa ZORA,

obveščamo vas, da se je z namenom zajezitve širjenja okužb z novim koronavirusom in varovanjem zdravja prebivalcev Ministrstvo za zdravje dne 11. 3. 2020 odločilo, da se na državni ravni začasno prekine vse preventivne preglede.

V dani epidemiološki situaciji, trenutnih okoliščinah in glede na razpoložljiv kader se:

  • Začasno ustavi vabljenje na presejalne preglede.
  • Začasno ustavi izvajanje presejalnih pregledov (odvzem preventivnega brisa materničnega vratu za citološki pregled).
  • Prioritetno nadaljuje zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu in diagnostika sprememb materničnega vratu visoke stopnje, ki narekuje kolposkopijo.
  • Vsaka ambulanta vzpostavi evidence žensk, pri katerih je bil pregled zaradi epidemije koronavirusa odložen, te ženske se povabi na pregled po prenehanju epidemije.

Uradno obveščanje izvajalcev poteka preko uradnih spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Organizacijske ukrepe na državni ravni lahko izreče samo Ministrstvo za zdravje oziroma Vlada RS. Takoj, ko se bodo ukrepi spremenili, bomo to objavili tudi na spletni strani programa ZORA.

 

Spoštovane udeleženke programa ZORA,

Pozivamo vas, da dosledno upoštevate navodila ginekoloških ambulant in razumevajoče sprejmete nastalo situacijo. Izjemno je pomembno, da dosledno upoštevate tudi vsa navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje in izvajate vse priporočene zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Nekajtedenski ali nekajmesečni zamik presejalnega pregleda ne bo škodil vašemu zdravju. Vendar naj odlog resnično traja le toliko časa kot je nujno potrebno zato, da zamejimo širjenje okužbe novega koronavirusa v Sloveniji in zavarujemo zdravje prebivalcev in zdravstvenih delavcev. Ko bo Ministrstvo za zdravje ukrep preklicalo, pa se pregleda le udeležite, saj prav vsako leto s pregledi brisov materničnih vratu preprečimo ali v zgodnji fazi odkrijemo kar nekaj rakov materničnega vratu.

Uradno obveščanje javnosti o spremembah in trenutni situaciji poteka preko spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če imate dodatna vprašanja glede izvajanja programa ZORA, nas lahko pokličete ali nam pišete.

Srečno, zdravo in pogumno!


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava