Zgibanka ZORA

Novica,

Ponoven začetek presejanja v Državnem programu ZORA v času epidemije COVID-19 in po njej


Spoštovani izvajalci programa ZORA,

Obveščamo vas, da se od 9. 5. 2020 ponovno izvajajo vse storitve programa ZORA, vključno z vabljenjem in presejanjem, seveda ob upoštevanju vseh posebnih pogojev, ki jih določa Odredba o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 (Ur.l. RS, št. 65/2020 z dne 8. 5. 2020). Obenem je v veljavo stopil tudi  Odlok o prenehanju veljavnosti Odloka o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 (Ur.l. RS, št. 65/2020 z dne 8. 5. 2020).

Uradno obveščanje izvajalcev poteka preko spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Spoštovane udeleženke programa ZORA,

Pozivamo vas, da se odzovete vabilu na presejalni ali kontrolni pregled v okviru programa ZORA, na katerega vas bo povabil vaš osebni izbrani ginekolog ali ginekolog, h kateremu ste bile napotene na nadaljnjo diagnostiko ali zdravljenje. Če pregleda v zadnjih treh letih niste opravile, se nanj lahko naročite tudi same pri izbranem osebnem ginekologu.

Prosimo vas, da pri tem dosledno upoštevate navodila ginekoloških ambulant in razumevajoče sprejmete nastalo situacijo. Izjemno pomembno je, da dosledno upoštevate tudi vsa navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje in izvajate vse priporočene zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Nekajtedenski ali nekajmesečni zamik presejalnega pregleda ne bo škodil vašemu zdravju. Vendar naj odlog resnično traja le toliko časa, kot je nujno potrebno, da zamejimo širjenje okužbe novega koronavirusa v Sloveniji in zavarujemo zdravje prebivalcev in zdravstvenih delavcev. Vsako leto s pregledi brisov materničnih vratu preprečimo ali v zgodnji fazi odkrijemo kar nekaj rakov materničnega vratu.

Uradno obveščanje javnosti o spremembah in trenutni situaciji poteka preko spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če imate dodatna vprašanja glede izvajanja programa ZORA, nas lahko pokličete ali nam pišete.

Srečno, zdravo in pogumno!


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava