Zgibanka ZORA

Novica,

Uspešna izvedba že 11. izobraževalnega dne programa ZORA


17. novembra 2021, na dan ko obeležujemo prvo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, je potekal tudi 11. izobraževalni dan programa ZORA. Tudi letos, prav tako kot lani, je zaradi trenutnih razmer dogodek potekal preko spleta. Udeležilo se ga je več kot 600 ginekologov, medicinskih sester, citopatologov, histopatologov, epidemiologov in drugih sodelavcev programa ZORA.

Udeležence so v uvodnem nagovoru pozdravili Mojca Gobec, vodja Sektorja za preprečevanje boleni in poškodb z MZ,  doc. dr. Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS, izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, dr. Aiga Rurane, vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji ter vodja programa ZORA, doc. dr. Urška Ivanuš

 

Uvodni nagovori 11. izobraževalega dne programa ZORA

V prvem sklopu so predavatelji predstavili delovanje programa ZORA v pandemskem letu 2020, načrte programa ZORA za prihodnost, predavatelji pa so predstavili tudi značilnosti neodzivnic v programu ZORA. Sledilo je poročilo o poteku študije za uvajanje tekočinske tehnologije v Sloveniji ter predstavitev sodobnih molekularnih pristopov v presejanju za raka materničnega vratu.

V drugem sklopu je sledila predstavitev programskih smernic ZORA (upravljanje, kazalniki, ginekologija s poudarkom na reorganizaciji kolposkopije, citopatologija, molekularna diagnostika in histopatologija) ter programske smernice in rezultati Programa Svit in programa DORA. Predstavljen pa je bil tudi primer neujemajočih izvidov pri mladi ženski. 

V tretjem sklopu sta sledili dve predavanji v angleškem jeziku. Pridružil se nam je Vitaly Smelov iz evropske pisarne SZO, ki je govoril o tem kako preprečevati razlike, ki onemogočajo eliminacijo raka materničnega vratu. Pridružila se nam je tudi Carmen Ungurean, koordinatorka presejalnih programov za raka v Romuniji, ki je predstavila težavne razmere s katerimi se srečujejo v boju za eliminacijo raka materničnega vratu v Romuniji. Sledila so še predavanja o cepljenju proti HPV, tako s področja praktičnih primerkov kot tudi analize učinkov cepljenja v tujini ter v Sloveniji. 

Dve ključni sporočili z 11. izobraževalnega dne programa ZORA sta:

  • Prva študija učinka cepljenja proti HPV v Sloveniji je pokazala, da cepljenje proti HPV v Sloveniji že kaže učinke na populacijski ravni. Na Onkološkem inštitutu Ljubljana smo analizirali rutinsko zbrane podatke Registra ZORA in ugotovili, da imajo tiste generacije slovenskih deklet, ki so se med prvimi cepile proti HPV, za polovico manjšo verjetnost, da jim na ginekološkem pregledu v brisu materničnega vratu odkrijejo predrakave spremembe visoke stopnje kot enako stara dekleta v preteklosti, ki možnosti cepljenja še niso imele. To pomeni, da bodo cepljene generacije deklet pomembno manj zbolevale, zato bo pri njih manj konizacij in manj strahu, da bi predrakave spremembe napredovale v raka. Ker se je s časom precepljenost proti HPV v Sloveniji povečevala, lahko v prihodnje pričakujemo še večjo razliko med cepljenimi in necepljenimi generacijami.
  • Slovenske ženske se tudi v času pandemije covid-19 redno udeležujejo preventivnih pregledov z brisom materničnega vratu pri svojih osebnih izbranih ginekologih, ki z izjemo nekajtedenske prekinitve na začetku pandemije covid-19 ves čas izvajajo tudi preventivne preglede v okviru programa ZORA. Triletna pregledanost žensk v programu ZORA tako tudi v času pandemije ostaja nad ciljno vrednostjo 70 %. Prav zaradi velike udeležbe žensk v programu ZORA in visoke kakovosti storitev v programu vsako leto v Sloveniji pravočasno odkrijemo in zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje, ki bi nezdravljene lahko napredovale v raka materničnega vratu. Skrbijo pa nas ženske stare med 30 in 39 let. V tej starostni skupini smo leta 2020 v Registru ZORA zaznali za 10 % manjšo udeležbo na presejalnih pregledih kot pred pandemijo in odkrili in zdravili kar za 14 % manj predrakavih sprememb visoke stopnje. Čeprav je v začetku leta 2021 kazalo, da se je stanje popravilo, se je konec pomladi zgodba ponovila in tako tudi v letu 2021 pri ženskah te starosti odkrivamo manj predrakavih sprememb materničnega vratu kot bi pričakovali. Sredi poletja je bil primanjkljaj že okrog 12 %. To nas zelo skrbi, še posebej zato, ker v tej starostni skupini običajno odkrijemo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje v Sloveniji. Neodkrite in nezdravljene spremembe visoke stopnje pri mlajših ženskah lahko namreč vodijo do raka materničnega vratu, ki se v nepresejani populaciji najpogosteje pojavi že med 40. in 49. letom starosti.

Ekipa ZORA se zahvaljuje vsem predavateljem in ostalim, ki so pripomogli k izvedbi dogodka.

Se vidimo prihodnje leto!
 

Ekipa programa ZORA


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava