Zgibanka ZORA

Novica,

Uspešna izvedba jubilejnega 10. izobraževalnega dneva programa ZORA


17. novembra 2020 smo uspešno izvedli jubilejni, že 10. izobraževalni dan programa ZORA, ki je zaradi trenutnih razmer letos prvič potekal prek spleta. Udeležilo se ga je okrog 600 ginekologov, medicinskih sester, citopatologov, histopatologov, epidemiologov in drugih sodelavcev programa ZORA.

Udeležence je v uvodnem nagovoru pozdravili minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je vsem sodelavcem programa sporočil: »Ponosni smo na dosežene rezultate, ki jih zagotovo ne bi dosegli brez truda vseh vpetih, tako vodstva programa ZORA, Onkološkega inštituta in seveda vseh izvajalcev programa na terenu.« Sledili so uvodni pozdravi v. d. generalne direktorice OIL Andreje Uštar, direktorja ZZZS Marjana Sušlja, vodje urada SZO v Sloveniji Aige Rurane, vodje strokovne skupine za COVID-19 pri ministrstvu za zdravje Bojane Beović ter vodje programa ZORA Urške Ivanuš.


Govorci 10. izobraževalega dne programa ZORA

V prvem sklopu so predavatelji predstavili delovanje programa ZORA v preteklem letu in predvsem v času pandemije COVID-19. Svetovna zdravstvena organizacija je ravno na dan 10. Zorinega dne je lansiral globalno strategijo za eliminacijo materničnega vratu, zato se nam je pridružil Vitaly Smelov iz evropske pisarne SZO, ki je govoril o lansiranju strategije v času pandemije COVID-19.

V drugem sklopu so bile predstavljene nekatere novosti v programu Zora (prenova informacijskega sistema, reorganizacija kolposkopije), nato pa je sledila vodena razprava Urške Ivanuš s prof. Alojzem Ihanom na temo informacij in dezinformacij o COVID-19.

V tretjem sklopu je svetovno priznani kanadski epidemiolog prof. Eduardo L. Franco predaval o cepljenju proti HPV med pandemijo COVID-19 in po njej, sledila pa so predavanja slovenskih strokovnjakov, povezana predvsem s cepljenjem proti HPV.

Maratonski, osem in pol urni dogodek, je zaradi zanimivih aktualnih razprav s posebnih gostom in le nekaj manjšimi težavami, ki so bile posledica prve virtualne izvedbe, potekal brez pravega odmora za udeležence. Kljub temu so dogodek ocenili s povprečno oceno 4,4 (na lestvici 1–5), kar je celo nekoliko bolje od lanske ocene 4,3, ko smo dogodek še lahko izvedli v živo. V tednu po dogodku smo izvedli še dve ponovitvi s posnetkom in skupno število udeležencev je tako naraslo na okrog 600. Toliko udeležencev na Zorinih dnevih še nismo imeli.

Ekipi Zora z OIL, članom Strokovnega sveta Zora ter vsem, ki so pripomogli k izvedbi dogodka sta se v posebnem pismu zahvalili tudi strokovna direktorica OIL Irena Oblak in v. d. generalne direktorice OIL Andreja Uštar z besedami: »Včeraj sva na dogodku z veseljem sodelovali in z zanimanjem tudi spremljali razprave in predstavitve številnih strokovnjakov iz tujine in iz Slovenije. Glede na strokovnost vseh udeležencev in vseh deležnikov, ki sodelujete pri državnem programu ZORA, sva prepričani, da bo Slovenija res med prvimi dosegla cilj Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu. Vaša energija in entuziazem pri delu se odražata na več nivojih in želiva vam, da tudi v bodoče tako dobro sodelujete in skupaj dosegate vrhunske rezultate.«

Se vidimo prihodnje leto!
 


Minister Tomaž Gantar ob spremljanju 10. izobraževalega dne prgrama ZORA
Foto: Ministrstvo za zdravje


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava