Zgibanka ZORA

Novica,

Zgodovinska napoved WHO za eliminacijo raka materničnega vratu


 

17. novembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Prvič v zgodovini se je svet zavezal k odpravi raka, tako da gre za edinstven dogodek, ki se mu pridružuje tudi Slovenija. Zavezo Svetovne zdravstvene organizacije k eliminaciji bodo države po vsem svetu obeležile z istočasno osvetlitvijo vsaj ene kulturne znamenitosti v državi s turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu. 

V Sloveniji smo zato 17. novembra zvečer (od 17.30 dalje) v turkizni barvi osvetlili Blejski grad ter Mesarski most v Ljubljani. Osvetlitev znamenitosti bo prikaz enotnosti držav pri tej zgodovinski in globalni zavezi za popolno odpravo raka materničnega vratu. Globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu je pred kratkim uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino. 

Da bi dosegli eliminacijo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj 90 % precepljenosti proti HPV, 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi dosegamo. Prav zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspel ta podvig.

V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA, nosilec je Onkološki inštitut Ljubljana. Cilj programa je, da s pregledom zdravih žensk na tri leta pravočasno odkrijemo in zdravimo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu, ter s tem preprečimo nastanek raka ali ga odkrijemo v zgodnjem stadiju, ko je izjemno dobro ozdravljiv. 

Zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb v okviru progama ZORA v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okrog 110 žensk in umre okrog 40-50. To je izjemen uspeh, saj je bila zgodovinsko gledano Slovenija ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, v začetku 60' let smo imeli breme raka materničnega vratu, ki je primerljivo bremenu v Afriki danes. 

17. novembra 2020 je na Onkološkem inštitutu potekal tudi tradicionalni, letos že 10. izobraževalni dan programa ZORA z mednarodno udeležbo, ki pa je zaradi pandemije COVID-19 potekal virtualno. Glavne poudarke s konference bomo sporočili v sporočilu za javnost, nekateri govorci pa bodo na razpolago tudi za izjave.

Ob tej priložnosti smo prirpavili tudi fotoporočilo, za prenos kliknite na povezavo: Razsvetlimo svet – Zgodovinska napoved WHO za eliminacijo raka materničnega vratu.

 

Osvetljen Bejski grad
Blejski grad
Foto: Turizem Bled

Osvetljen Mesarski most
Mesarski most v Ljubljani
Foto: Darija Strah

 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava