Zgibanka ZORA

Novica,

Uspešna izvedba 12. izobraževalnega dne programa ZORA


17. novembra 2022, na dan ko smo obeležili drugo obletnico lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za eliminacijo raka materničnega vratu, je potekal tradicionalni, že 12. izobraževalni dan programa ZORA. Dogodek je potekal preko spleta, udeležilo pa se ga je preko 600 ginekologov, medicinskih sester, citopatologov, histopatologov, epidemiologov in drugih sodelavcev programa ZORA.

Udeležence so v uvodnem nagovoru pozdravili mag. Andraž Jakelj, generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, Azra Herceg, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, dr. Karmen Janša, predstavnica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Alenka Kolar, v.d. Direktorica direktorata za digitalizacijo zdravstva, dr. Aiga Rurane, vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji ter doc. dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA.

V prvem sklopu so predavatelji predstavili delovanje in rezultate programa ZORA v preteklem letu, načrte za prihodnost ter prenovljena poročila Registra ZORA za izvajalce programa. Priznan mednarodni strokovnjak Marc Arbyn je predstavil trenutno stanje na področju presejalnih politik za raka materničnega vratu v Evropi.

V drugem sklopu so predavatelji predstavili novosti v mednarodnih priporočilih na področju presejanja za raka materničnega vratu, podrobnejši vpogled v algoritme presejalnih programov v nekaterih državah, ki so presejanje s HPV že vpeljale in so se iz tega tudi že nekaj naučile. Sledil je pregled novih dognanj na področju odločanja o zdravljenju predrakavih sprememb materničnega vratu ter pristopov za spremljanje žensk po zdravljenju predrakavih sprememb materničnega vratu. Sklop smo zaključili s pregledom podatkov o prevalenci HPV pri ženskah in moških ter predstavitvijo rezultatov simulacije 968 strategij presejanja z nizozemskim matematičnim modelom MISCAN za preverjanje stroškovne učinkovitosti, ki so ga predstavili nizozemski strokovnjaki, s katerimi smo skupaj razvili slovenske modele za vse tri presejalne programe in izvedli simulacijo.

V tretjem sklopu je bil poudarek na eliminaciji raka materničnega vratu, s pregledom rezultatov in novosti na področju cepljenja proti HPV ter predstavitvijo projekta za povečanje pregledanosti žensk v programu ZORA v občini Osilnica, z aktivacijo lokalne skupnosti. V zaključku je svoj pogled na etične dileme v presejanju za raka materničnega vratu podal predsednik Etične komisije RS doc. dr. Božidar Voljč. 12. Zorin dan smo zaključili s predstavitvijo, kako v programu ZORA skrbimo za varovanje osebnih podatkov skladno z zakonodajo in z željo po čim večji uporabi podatkov za namen izboljšanja programa ZORA in raziskovanja.

Interaktivna anketa med predavanji je pokazala, da 80 % udeležencev podpira časovnico in postopni prehod Slovenije na prenovljeno presejalno politiko v okviru Projekta prenove presejalne politike programa ZORA, ki je opredeljena tudi v Državnem programu obvladovanja raka 2022–2026. 

Zahvaljujemo se vsem predavateljem za poučna in zanimiva predavanja ter vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi dogodka. 

Več o dogodku lahko preberete TU. Na povezavi je dostopna tudi ocena izobraževanja, o izidu zbornika predavanj pa bomo udeležence še obvestili.

Foto poročilo - Osvetlitev slovenskih znamenitosti ob drugi obletnici  lansiranja globalne strategije Svetovne zdravstvene organizacije za odpravo raka materničnega vratu.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava