Zgibanka ZORA

Novica,

Sporočilo za medije ob 14. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu


Od 20. do 26. januarja 2020 bo potekal 14. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Ob tej priložnosti smo na Onkološkem inštitutu Ljubljana v besedi in sliki povzeli dogajanje v programu ZORA v preteklem letu ter skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) izdali sporočilo za medije z naslednjim ključnim sporočilom: 

Slovenija je na poti k eliminaciji raka materničnega vratu – program ZORA še naprej zmanjšuje incidenco tega raka, v preteklem letu pa se je pomembno povečala tudi precepljenost deklic proti HPV. Slovenski strokovnjaki v upanju in želji po eliminaciji RMV v Sloveniji pozivamo:

  • ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejalnih pregledov ZORA pri osebnem ginekologu vsake tri leta in
  • k odločitvi za cepljenje proti HPV.

 

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo RMV kot javnozdravstvenega problema. Slovenija je na dobri poti, da bo med prvimi v Evropi, ki bo uspela ta cilj doseči. Za eliminacijo RMV je v Sloveniji nujno ohranjati vsaj 70 % pregledanost žensk v programu ZORA, 90 % zdravljenje odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in doseči 90 % precepljenost deklet proti HPV.

Po uvedbi DP ZORA se je incidenca RMV prepolovila. V zadnjih letih v Sloveniji z RMV letno zboli okoli 100‒120 žensk in umre okoli 40−50 žensk. Čeprav je bilo v preteklosti breme RMV v Sloveniji med največjimi v Evropi, se Slovenija v zadnjih letih zaradi učinkovitega programa ZORA že uvršča med države z najmanjšim bremenom tega raka. Slovenske ženske so program ZORA dobro sprejele in več kot 70 % se jih redno udeležuje presejalnih pregledov. Programa ZORA se še vedno premalo udeležujejo ženske med 50. in 64. letom starosti in ženske v regijah Murska Sobota in Koper.

Od leta 2009 v Sloveniji poteka tudi brezplačno rutinsko cepljenje deklic proti HPV v 6. razredu osnovne šole, brezplačno se lahko cepijo tudi zamudnice. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se precepljenost deklic v šolskem letu 2018/2019 glede na preteklo leto povečala za 10 odstotnih točk in se približala 60 %, kar je zelo razveseljivo. Precepljenost je najmanjša v regijah Ljubljana, Kranj, Novo mesto in Koper, na Koroškem pa se s 87 % že približujejo cilju Svetovne zdravstvene organizacije. V zadnjem letu se je precepljenost najbolj povečala v regiji Nova Gorica (na 68 %, povečanje kar za 24 odstotnih točk), Murska Sobota in Ljubljana (na 80 % in 49 %, povečanje za 14 in 13 odstotnih točk). Presejalni interval se z vstopom cepljenih deklic v program ZORA ni spremenil in ostaja enak za cepljene in necepljene.

PRILOGE:


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava