Zgibanka ZORA

Novica,

Uspešna izvedba treh dogodkov: 9. Zorin dan, 4. regionalni sestanek o preventivi RMV in Obnovitveni kolposkopski tečaj


12. in 13. novembra 2019 so v Kongresnem centru Brdo pri Kranju v so/organizaciji DP ZORA potekali trije dogodki: v torek, 12. novembra 2019, 9. izobraževalni dan DP ZORA in v sredo, 13. novembra, 4. regionalni sestanek o preventivi raka materničnega vratu (dopoldne) ter Obnovitveni kolposkopski tečaj (popoldne). Na 9. Zorinem dnevi je bilo skoraj 400 udeležencev, na preostalih dveh izobraževanjih pa po okrog 70. Letos smo k sodelovanju povabili dva mednarodno priznana strokovnjaka:

  • Dr. Vitaly Smelov iz Mednarodne agencije za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (IARC-WHO) je predstavil globalno strategijo eliminacije raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema (9. Zorin dan) in merila za organiziran populacijski presejalni program s poudarkom na presejanju s testom HPV (4. regionalni sestanek).
  • Prof. dr. Pekka Nieminen, mednarodno priznani ginekolog iz Finske in izvoljeni predsednik Evropskega združenja za kolposkopijo, je predstavil breme in zdravljenje patoloških sprememb nizke stopnje pri cepljenih in necepljenih dekletih (9. Zorin dan) in finski presejalni program (4. regionalni sestanek), vodil je tudi delavnico na kolposkopskem tečaju.

Rdeča nit letošnjega Zorinega dne je bila povezana s pozivom Svetovne zdravstvene organizacije k eliminaciji raka materničnega vratu kot javnozdravstvenega problema in spremembo bremena patoloških sprememb materničnega vratu nizke in visoke stopnje v dobi cepljenja proti HPV, s poudarkom na preprečevanju prekomerne diagnostike in zdravljenja mladih deklet s spremembami nizke stopnje.

Na 4. regionalnem sestanku o preventivi RMV so predavatelji iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Finske in Slovenije predstavili presejanje za raka materničnega vratu v svojih državah.

Na Obnovitvenem kolposkopskem tečaju so z namenom zagotavljanja kakovostne kolposkopije v Sloveniji sodelovali tako tisti, ki se šele podajajo na pota kolposkopske diagnostike, kot tudi izkušeni kolposkopisti.

Na straneh posameznih izobraževanj so dostopni zborniki predavanj in foto utrinki:

 

Uvodni govorci, tuji predavatelji, moderatorji in organizatorji 9. izobraževalnega dne programa ZORA, 12. november 2019, Brdo pri Kranju

Uvodni govorci, tuji predavatelji, moderatorji in organizatorji 9. izobraževalnega dne programa ZORA, 12. november 2019, Brdo pri Kranju

 

Udeleženci 9. izobraževalnega dne programa ZORA, 12. november 2019, Brdo pri Kranju

Udeleženci 9. izobraževalnega dne programa ZORA, 12. november 2019, Brdo pri Kranju


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava