Zgibanka ZORA

Novica,

Uspešna izvedba 13. izobraževalnega dne in slavnostne prireditve ob 20. obletnici programa ZORA


Tradicionalni 13. izobraževalni dan programa ZORA z mednarodno udeležbo in slavnostna prireditev ob 20-letnici programa ZORA sta letos potekala po dolgem času v živo, in sicer v petek, 17. novembra 2023, v hotelu Union v Ljubljani. Udeleželilo se ga je preko 400 ginekologov, medicinskih sester, citopatologov, histopatologov, epidemiologov in drugih sodelavcev programa ZORA.

Uvodoma so udeležence na izobraževalnem dnevu pozdravili izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, doc. dr. Tatjana Mlakar, direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje, Eva Vodnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje, dr. Aiga Rurane, vodja urada Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji ter doc. dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA. Mag. Andraž Jakelj, generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, je udeležence nagovoril na večerni, slavnostni prireditvi, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar. 

Na letošnjem Zorinem dnevu smo predstavili delovanje in rezultate programa ZORA v prvih 20 letih delovanja in načrte za prihodnost. Prikazali smo uspehe programa in izzive v prihodnosti na področju ginekologije in citopatologije ter sodobni pogled na informacijsko podporo izvajalcem in upravljavcu Državnega programa ZORA. Drugi del je bil namenjen strokovnim usmeritvam Evropske komisije na področju presejanja za RMV in predstavitvi glavnih izzivov na področju presejanja za RMV v Evropi. Predstavljeni so bili glavni izzivi na področju cepljenja proti HPV v Evropi in Sloveniji, vloga medicinskih sester pri odpravi RMV v Sloveniji ter aktivnosti v Sloveniji glede odprave raka materničnega vratu.

17. novembra 2023 smo obeležili že tretjo obletnico globalnega gibanja za odpravo raka materničnega vratu, ki smo jo tudi tokrat v Sloveniji in svetu obeležili z razsvetlitvijo znamenitosti v turkizni barvi.

Več o predavateljih in dogodku je objavljeno TUKAJ.

Predstavitev programa ZORA skozi osebno zgodbo

Kratka reportaža

Svečani večerni dogodek


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava