Zgibanka ZORA

Novica,

Svetovna zdravstvena organizacija posnela dokumentarni film o programu ZORA


Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je o prvem slovenskem presejalnem programu ZORA posnela kratek dokumentarni film, ki ga je pred kratkim lansirala kot primer dobre prakse umestitve tako kompleksnega sistema kot je organiziran, populacijski presejalni program v obstoječ zdravstven sistem na način, da mu ženske zaupajo ter da je kakovost vseh storitev v presejanju, diagnostiki, zdravljenju in spremljanju po zdravljenju predrakavih in rakavih sprememb nadzorovana in dobra. 

Film je bil predstavljen 12. in 13. decembra 2023 v Talinu, kjer je SZO, skupaj z estonskim Ministrstvom za socialne zadeve in Evropskim observatorijem za zdravstvene sisteme in politike, soorganizirala konferenco o zdravstvenih sistemih "Zaupanje in transformacija: vzdržni in trajnostni zdravstveni sistemi za prihodnost", na kateri je vodja programa ZORA doc. dr. Urško Ivanuš predstavila program ZORA, ki je bil izbran kot primer dobre prakse pri preoblikovanju zdravstvenih sistemov, ki se uspešno spopadajo z izzivi 21. stoletja. Na konferenci je sodelovala tudi prof. dr. Špela Smrkolj z Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki je predstavila pomembno vlogo ginekologov pri prehodu iz priložnostnega v organizirano populacijsko presejanje v Sloveniji. 

Dogodek je obeležil 15. obletnico sprejetja Talinske listine: Zdravstveni sistemi za zdravje in bogastvo. Listina poudarja povezanost med zdravjem, zdravstvenimi sistemi in gospodarskim razvojem ter zagovarja dostopnost zdravstvenih storitev in solidarnost kot vrednote, ki so temelj evropskih zdravstvenih sistemov. Glavni temi konference sta bili zaupanje in transformacija, saj so nedavne raziskave pokazale naraščajoče pomanjkanje zaupanja v institucije in politike, kar vpliva tudi na zdravstvene sisteme. 

Objavljena je tudi kratka publikacija: Implementacija organiziranega presejanja za raka materničnega vratu v Sloveniji.

 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava