Zgibanka ZORA

Novica,

Sprejeta Priporočila Sveta Evropske unije za boj proti rakom, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem; cepljenje proti HPV v Sloveniji sedaj brezplačno do dopolnjenega 26. leta za oba spola


21. junija so ministri za zdravstvo držav članic EU potrdili Priporočila Sveta EU za preprečevanje rakov, povezanih z okužbami. Priporočila, predlagana s strani Evropske komisije 31. januarja kot del Evropskega načrta za boj proti raku, se osredotočajo na okrepitev in razširitev rutinskega cepljenja deklic in dečkov proti humanim papilomavirusom (HPV), da bi odpravili raka materničnega vratu in druge vrste raka, ki jih povzroča okužba s HPV ter na spodbujanje aktivnosti za precepljenost proti hepatitisu B (HBV) za preprečevanje bolezni, ki jih povzroča HBV, vključno z rakom jeter.

V Sloveniji po novem cepljenje proti HPV omogočeno vsem zamudnikom do dopolnjenega 26. leta

Ukrepi za spodbujanje cepljenja proti virusom, ki povzročajo raka, je ena izmed vodilnih pobud Evropskega načrta za boj proti raku in Evropska komisija v okviru te pobude podpira prizadevanja držav članic EU za razširitev rutinskega cepljenja deklic in dečkov proti HPV, da bi v prihodnjih desetletjih odpravili raka materničnega vratu in zmanjšali število drugih rakov, ki jih HPV okužbe povzročajo. Cilj iz načrta za boj proti raku je, da se do leta 2030 precepi najmanj 90 % ciljne populacije deklic v EU in znatno poveča precepljenost dečkov. 

Ministrstvo za zdravje RS je v petkovem uradnem listu objavilo program cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2024. Na predlog NIJZ širijo nabor cepljenj, ki se bodo izvajala v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja in tako po novem velja, da je za ženske in tudi za moške do dopolnjenega 26. leta omogočeno brezplačno cepljenje proti HPV. Zamudniki oz. vsi do 26. leta starosti se lahko cepijo pri šolskih, študentskih ali izbranih zdravnikih ter na cepilnih dnevih, ki jih organizirajo v nekaterih zdravstvenih domovih. Starejši od 26. leta se lahko cepijo le samoplačniško - pri svojem zdravniku oz. povsod, kjer izvajajo samoplačniška cepljenja - tudi v ambulantah NIJZ.

Cepljenje proti HPV je drugače priporočeno do 15. leta starosti, takrat je namreč najbolj učinkovito, saj je odziv imunskega sistema pri mladih najboljši. Z leti učinkovitost cepiva pada, zato so namesto dveh odmerkov potrebni trije. V Sloveniji se cepijo deklice in dečki v 6. razredu osnovne šole v okviru sistematskega pregleda. 

Sporočilo za javnost Evropske komisije

Novica na spletni strani DPOR


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava