Zgibanka ZORA

Novica,

Slovenija se aktivno vključuje v skupna evropska prizadevanja za povečanje precepljenosti proti HPV


S 1. novembrom 2022 je pod okriljem projekta PERCH (angl. Partnership to contrast HPV) zaživelo novo evropsko partnerstvo za povečanje precepljenosti proti HPV v Evropi, v katerem sodeluje kar 18 evropskih držav, med njimi tudi Slovenija. Glavni koordinator projekta je Italija, Onkološki inštitut Ljubljana pa pri tem projektu sodeluje tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Projekt skupnega ukrepanja (ang. Joint Action - JA) poteka pod okriljem Evropske komisije. 

Čeprav je rak materničnega vratu eden redkih rakov, ki ga je mogoče preprečiti, je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. Tako je Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) že leta 2020 lansirala globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu in postavila tri cilje, in sicer 70 % udeležba žensk v presejalnih programih, ustrezno zdravljenih več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu ter 90 % precepljenost deklic proti HPV. Slovenija bi lahko na podlagi dobrih rezultatov, ki jih dosega v Državnem programu ZORA, postala celo ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspelo odpraviti raka materničnega vratu, saj prva dva cilja SZO že izpolnjuje. Tretji cilj, 90 % precepljenost deklic proti HPV, pa tako kot v številnih evropskih državah, še ni dosežen. Precepljenost proti HPV po Evropi je po podatkih WHO/UNICEF (Joint Reporting Form on Immunization - JRF) zelo različna, od manj kot 5-odstotna do več kot 90-odstotna.

Novo evropsko partnerstvo v projektu PERCH se tako pridružuje številnim strokovnjakom ter evropskim nevladnim organizacijam in strokovnim združenjem pri prizadevanjih za doseganje cilja SZO na področju precepljenosti. Z izmenjavo znanja in izkušenj bo projekt PERCH izboljšal zmogljivosti držav članic za načrtovanje in izvajanje kampanj cepljenja proti HPV, izboljšal bo sistem podatkov in spremljanja cepljenja proti HPV in presejalnih testov HPV, izboljšal znanje in ozaveščenost o boleznih, povezanih s HPV, in njihovem preprečevanju v posebnih ciljnih skupinah (mladostnice in mladostniki) ter izboljšal znanje in sposobnosti zdravstvenih delavcev pri komunikaciji o cepljenju proti HPV.

Onkološki inštitut Ljubljana ima v projektu PERCH pomembno vlogo, saj je z vodenjem delovnega paketa za komunikacijo in diseminacijo zadolžen za usklajeno komunikacijo med partnerji projekta in za širjenje informacij, obveščanje in promocijo projektnih rezultatov. 

Projektu smo se pridružili v upanju in zaupanju, da nam bo s skupnimi močni tudi v Sloveniji čim prej uspelo povečati precepljenost proti HPV do te mere, da v prihodnje slovenske deklice in dečki ne bodo več umirali zaradi rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Z odpravo neenakosti precepljenosti proti HPV danes bomo prispevali k odpravi nesprejemljivih razlik v bremenu raka materničnega vratu v Evropi v prihodnosti.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava