Zgibanka ZORA

Novica,

Prva vodja programa ZORA dr. Maja Primic Žakelj prejela odlikovanje Republike Slovenije


Predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar je dr. Maji Primic Žakelj, prvi vodji Državnega presejalnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA, danes na posebni slovesnosti podelila državno odlikovanje red za zasluge. Dr. Primic Žakelj je odlikovanje prejela kot pionirka pri razvoju in krepitvi programa ZORA za izjemne dosežke, ki so pomembno prispevali k pravočasnim odkrivanjem predrakavih sprememb materničnega vratu, in s tem k reševanju številnih življenj.

Dr. Maja Primic Žakelj, zdravnica, epidemiologinja in specialistka javnega zdravja je program ZORA strokovno vodila in ga razvijala od leta 1997 dalje. Na podlagi prvih Evropskih smernic za zagotavljanje in nadziranje kakovosti v presejanju za raka materničnega vratu so strokovnjaki z dr. Primic Žakelj na čelu podali predlog, da se v Sloveniji vzpostavi organiziran presejalni program za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, ki ga je leta 1995 podprl Zdravstveni svet. Takrat se je na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) začel pripravljati informacijski sistem Register ZORA, ki še vedno omogoča upravljanje s številnimi podatki in vrsto aktivnosti, potrebnih v organiziranem presejalnem programu. 

Organizirani populacijski presejalni program ZORA je bil na področju celotne Slovenije vzpostavljen leta 2003,  in sicer pod okriljem Onkološkega inštituta Ljubljana, v vseh teh letih pa se je zbolevnost za rakom materničnega vratu v Sloveniji več kot prepolovila. V 20 letih delovanja se je v Sloveniji po podatkih Registra ZORA presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk, pravočasno je bilo odkritih in zdravljenih 33.500 predrakavih sprememb materničnega vratu in odkritih 2.664 rakov materničnega vratu. Pri udeleženkah programa ZORA v povprečju raka materničnega vratu odkrivamo devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih pregledov pri izbranem ginekologu ne udeležujejo. Stadiji ob diagnozi so zato nižji, preživetje in kakovost življenja pa pomembno boljša. 

Slovenija se tako že uvršča med evropske države z najmanjšim bremenom tega raka, na kar smo lahko izredno ponosni. Zaradi velikega zaupanja žensk v program ZORA, ki se odraža v visoki udeležbi žensk na preventivnih pregledih pri izbranih osebnih ginekologih, in kakovostnega dela vseh izvajalcev programa, bo Slovenija mogoče postala celo ena prvih evropskih držav, ki bo raka materničnega vratu odpravila. 

Tlakovanje poti današnjim uspehom programa ni bila lahka. Številni posamezniki so s svojim izjemnim in strokovnim delom pripomogli k temu, da se program ZORA lahko pohvali z rezultati, ki dokazano rešujejo življenja. Državno odlikovanje red za zasluge prvi vodji programa dr. Primic Žakelj je tako potrditev za njen pomemben doprinos k zdravju slovenskih žensk.
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava