Zgibanka ZORA

Novica,

Program ZORA med pandemijo covida-19 – sodelovanje pri raziskavi PANDA


V obdobju najstrožjih pandemskih ukrepov spomladi 2020 se je 3-letna pregledanost žensk v programu ZORA, ki je bila pred pandemijo covid-19 okrog 72-odstotna, prvič od vzpostavitve progama ZORA leta 2003 zmanjšala pod ciljno vrednost 70 % (30. 6. 2020 je bila 69,6-odstotna, vir podatkov je Register ZORA). Avgusta 2020 se je pregledanost ponovno povečala in presegla 70 %. Pregledanost se je zmanjšala v vseh starostnih skupinah, največji primanjkljaj presejalnih brisov materničnega vratu pa smo zabeležili v starostni skupini žensk 30–39 let. Zato ni presenetljivo, da smo konec leta 2020 v Registru ZORA zabeležili tudi 14 % primanjkljaj novoodkritih predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje v starosti 30–39 let, med tem ko je bilo v ostalih starostnih skupinah število primerljivo s povprečjem preteklih let.

Da bi raziskali razloge in dobili bojiš vpogled v odnos žensk do presejanja v programu ZORA, kako se je ta med pandemijo spremenil in s kakšnimi težavami se soočajo, smo se povezali z Nacionalnim inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer izvajajo raziskavo o vplivu pandemije na življenje (SI-PANDA). V vprašalnik smo vključili 10 vprašanj glede presejanja v programu ZORA med pandemijo. Nekaj ugotovitev si preberite v nadaljevanju, celotno poročilo 19. vala raziskave pa je na voljo na povezavi: Izsledki panelne spletne raziskave SI-PANDA.

Veselijo nas rezultati, da ženske presejanje v Programu ZORA dojemajo kot pomembno (tako je odgovorilo več kot 90 % žensk), nekoliko pa nas skrbi odgovor okrog 40 % žensk, da lahko med pandemijo covida-19 preventivni pregled nekoliko počaka. V povprečju sicer okrog 15 % žensk poroča, da je med pandemijo manj verjetno, da bi se udeležile preventivnega ginekološkega pregleda, če bi naj bile povabljene.

Ženske, ki so mnenja, da so ginekološke storitve med pandemijo covid-19 težje dostopne, so najpogosteje navajale težave, povezane z naročanjem (nedosegljivost, spremenjen način komunikacije (več elektronske, manj osebne)), nedelovanjem ambulant zaradi karanten, in, predvsem mlajše, pogojem PCT.

Težave so tudi pri iskanju časa za pregled, kar je največkrat povezano z družino – karantene v družini, šolanje in varstvo otrok na domu, bolezni v družini ter tudi z delovnimi in študijskimi obveznostmi, pogosto pa je težava pomanjkanje tudi volje, ko je ob dolgotrajnih ukrepih enostavno vsega preveč.

V izjavi za javnost ob 16. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, smo zato poudarili naslednja ključna sporočila:

Program ZORA rešuje življenja tudi v času pandemije covid-19!
Za razliko od nekaterih drugih preventivnih zdravstvenih dejavnosti program ZORA tudi v času pandemije vse od maja 2020 dalje deluje neprekinjeno. In kljub vsem starim in novim pandemskim izzivom je bila v letu 2021 udeležba žensk v programu ZORA podobna kot pred pandemijo covid-19. 
Ob letošnjem Evropskem tednu boja proti raku materničnega vratu ženske pozivamo
•    Ne odlašajte s preventivnim pregledom z brisom materničnega vratu pri svojem izbranem osebnem ginekologu. Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Odzovite se na vabilo, če ga prejmete. V Sloveniji letno odkrijemo in uspešno zdravimo okrog 1.600 predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje in s tem učinkovito preprečujemo nastanek raka materničnega vratu. 
•    Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 20−39 let, pri katerih smo v letu 2021 odkrili okrog 6−7 % manj predrakavih sprememb materničnega vratu visoke stopnje (CIN2+) kot v času pred pandemijo. Poskrbite za svoje zdravje celostno, tudi v času pandemije, in se udeležite preventivnega pregleda kljub različnim izzivom, ki jih pred vse nas postavlja pandemija. Vaše zdravje je pomembno tako za vas, kot vašo družino in vse, ki jih imate rade.
•    Ne odlašajte s klicem izbranemu osebnemu ginekologu, če posumite, da imate znake, sumljive za raka materničnega vratu. Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava