Zgibanka ZORA

Novica,

Predstavitev presejalnih programov na dnevu odprtih vrat Vojašnice generala Maistra v Mariboru


V soboto, 20. 5. 2023, so se javnosti predstavile pripadnice in pripadniki Slovenske vojske iz Vojašnice generala Maistra in Kadetnice v Mariboru. Obiskovalci so se seznanili z vojaškimi poklici in možnostjo vključevanja v Slovensko vojsko, potekale so zanimive in dinamične predstavitve, med drugim so se predstavili tudi vsi trije presejalni programi za raka  ZORA, DORA ter Svit, skupaj z združenjem Europa Donna.

Predstavitev presejalnih programov, skupaj z demonstracijo pregledovanja dojk, mod ter predstavitvijo predrakavih in rakavih sprememb na modelu materničnega vratu, je privabila veliko obiskovalcev, ki so imeli za demonstratorke tudi veliko vprašanj. Program ZORA sta predstavljali Mojca Florjančič in Sabrina Kvartuh, ki sta na modelih predstavili pravilno samopregledovanje dojk, mod in kože ter predstavili pomen udeležbe na presejalnih pregledih. »Obiskovalci naših stojnic so bili večinoma presenečeni nad zahtevnostjo odkrivanja posameznih sprememb. Kljub osveščenosti o presejalnih programih in pomenu samopregledovanja pa je večina dodala, da samopregledovanje izvajajo le občasno. Veliko vprašanj je bilo namenjenih tudi cepljenju proti HPV ter varnosti cepiv«, sta izpostavili.

 

S presejalnimi programi se je podrobno seznanil tudi poveljnik 72. brigade Slovenske vojske ter Vojašnice generala Maistra brigadir Boštjan Baš, ki je izrazil podporo vsem presejalnim programom.
Mojca Florjančič in Sabrina Kvartuh sta poveljniku Centra vojaških šol brigadirju Petru Zakrajšku pokazali pravilno pregledovanje mod na modelu, ki ga je program ZORA pred kratkim prejel od Zveze slovenskih društev za boj proti raku.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava