Zgibanka ZORA

Novica,

Predstavitev Evropskega projekta PERCH na dogodku »Grozd Zdravje in Misija rak v programu Obzorje Evropa«


Dogodka, ki ga je organiziral Sektor za znanost Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije dne 11.9.2023, se je udeležilo veliko število raziskovalcev, strokovnih sodelavcev iz različnih organizacij s področja zdravja in medicine ter ostala zainteresirana javnost. Predstavniki Evropske komisije, ministrstva in raziskovalci so jih seznanili s ključnimi poudarki delovnega programa Misije za področje raka in z možnostjo vzpostavitve nacionalnega vozlišča (hub) za Misijo za rak. Predstavljeni so bili tudi aktualni poudarki Delovnega programa grozda 1 – Zdravje 2023-24 ter program EU4Health, katerega del je projekt PERCH. Uspešni prijavitelji s področja raziskav raka iz obeh programov so predstavili svoje znanje in izkušnje pri prijavi in izvajanju tovrstnih projektov ter odgovarjali na vprašanja. 

Vodja DP ZORA z Onkološkega inštituta Ljubljana doc. dr. Urška Ivanuš je predstavila Evropski projekt PERCH, pri katerem vodi delovni paket za diseminacijo in komunikacijo. Predstavila je podatke o bremenu raka materničnega vratu v Sloveniji in izpostavila, da je to prvi rak, ki ga lahko odpravimo. Poleg uspešnega presejalnega programa ZORA in kakovostne obravnave žensk s predrakavimi ali rakavimi spremembami materničnega vratu, bomo tega raka v Sloveniji odpravili, če bomo dosegli še 90 odstotno precepljenost proti HPV. Ker so neenakosti v precepljenosti proti HPV v Evropi izjemno velike, je Evropska komisija konec leta 2022 namenila določena finančna sredstva za povečanje precepljenosti v Evropi v okviru projekta PERCH, v katerem sodeluje kar 34 partnerjev iz 18 Evropskih držav. Z izmenjavo znanja in izkušenj bo projekt PERCH izboljšal zmogljivosti držav članic za načrtovanje in izvajanje kampanj cepljenja proti HPV, izboljšal bo sistem podatkov in spremljanja cepljenja proti HPV in presejalnih testov HPV, izboljšal znanje in ozaveščenost o boleznih, povezanih s HPV, in njihovem preprečevanju v posebnih ciljnih skupinah (mladostnice in mladostniki) ter izboljšal znanje in sposobnosti zdravstvenih delavcev pri komunikaciji o cepljenju proti HPV.

V Sloveniji se bo tako v okviru projekta PERCH pripravila nacionalna komunikacijska strategija za cepljenje proti HPV, v letu 2024 pa bo izvedena tudi prva nacionalna medijska kampanja. Že letos je ob začetku šolskega leta Zveza slovenskih društev za boj proti raku lansirala medijsko kampanjo Blazno resno o HPV, ki je delno sofinancirana s strani projekta PERCH, naslednje leto pa bo kampanja v glavnini financirana s sredstvi projekta. Prav tako bo v okviru delovnega paketa, ki ga vodi doc. dr. Urška Ivanuš skupaj s partnerji z NIJZ, pripravljena strategija družbenih medijev, za dvig ozaveščenosti o HPV in z njim povezanimi boleznimi med mladostniki in mlajšimi odraslimi, ter tudi starši oz. skrbniki na Evropskem nivoju.

Letošnji dogodek v okviru projekta Krepitev podpornega okolja mreže nacionalnih kontaktnih točk za vključevanje v evropski raziskovalni prostor, ki ga sofinancira Evropska komisija iz načrta Next GenerationEU oziroma iz sredstev Načrta za okrevanje  in odpornost, je bil že sedmi po vrsti, izvaja pa ga Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije v okviru Direktorata za znanost in inovacije. Namen projekta je izboljšanje uspešnosti slovenskih prijaviteljev pri vključevanju v mednarodni prostor ter predvsem v Evropski raziskovalni prostor, okrepitev internacionalizacije ter izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti raziskovalno inovacijskega ekosistema v Sloveniji. Cilj projekta je okrepitev podpornega okolja že vzpostavljenih subjektov in mrež na nacionalni ravni in v mednarodnem prostoru.
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava