Zgibanka ZORA

Novica,

Posvet v Državnem svetu: »Zgodnje odkrivanje raka prostate s presejalnim programom«


V četrtek, 10. novembra 2022 je v Državnem svetu potekal posvet z naslovom »Zgodnje odkrivanje raka prostate s presejalnim programom«. Posvet sta organizirala Društvo uroloških bolnikov in Komisija Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide. Na posvetu so sodelovali priznani domači strokovnjaki, med njimi tudi Tanja Mate, dr. med., z Ministrstva za zdravje, Sonja Tomšič, dr. med., koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka ter doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., vodja Državne komisije za presejalne programe in vodja Državnega programa ZORA.

Evropska komisija bo v kratkem izdala posodobljena priporočila glede presejalnih programov za raka, ki bodo zamenjala priporočila iz leta 2003. Trenutno so v obravnavi Delovne skupine za javno zdravje v Svetu EU, predvidevajo pa tudi nadaljnje raziskovanje in postopno vzpostavitev organiziranega presejalnega programa za raka prostate. Ta rak je namreč najpogostejši rak pri moških v Evropi ter v Sloveniji. Uvedba organiziranega presejalnega programa za raka prostate bi lahko doprinesla k nižji stopnji umrljivosti in boljši kakovosti življenja bolnikov.

V Sloveniji trenutno delujejo trije presejalni programi, program ZORA, DORA in Svit, organizatorji posveta pa so pozvali Vlado Republike Slovenije in v njenem okviru pristojno Ministrstvo za zdravje, da se v Sloveniji na državni ravni pristopi k aktivnostim za uvedbo presejalnega programa za rak prostate.

Kljub temu, da je rak prostate bolezen moških, so na posvetu izpostavili, da je pomembno v aktivnosti za ozaveščanje vključevati tudi ženske, saj lahko namreč pomembno vplivajo na večje zavedanje moških o nujnosti skrbi za svoje zdravje.

Kljub temu pa doc. dr. Urška Ivanuš opozarja, da še ni jasno, kako naj poteka presejanje pri raku prostate. Trenutno poteka neorganizirano oz. oportunistično, posledično nimamo podatkov o tem koliko oseb je presejanih, koliko rakavih sprememb odkritih in v katerih stadijih ter kakšne so škode ali koristi takšnega presejanja. Nujno je, da ima takšen program centralno upravljanje, da se redno spremlja rezultate programa in kakovost dela izvajalcev in, da so na preglede pravočasno vabljeni pravi moški, ki so obravnavani skladno z najnovejšimi strokovnimi priporočili. Le tak pristop omogoča, da pomembno zmanjšamo tiste neželene in neprijetne posledice presejanja, ki jih doživljajo moški z nejasnimi rezultati presejalne priskave, in tisti, ki sicer imajo raka prostate, a jim ta zelo verjetno nikoli ne bo stregel po življenju.

Več lahko preberete v izjavi za javnost, ki je dostopna TU.

Posnetek seje je dostopen na spleni strani



Udeleženci posveta v Državnem svetu
 


Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava