Zgibanka ZORA

Novica,

O raku prostate, preventivi in pomenu zgodnjega odkrivanja simptomov v oddaji Dobro jutro


V ponedeljek, 7. novembra 2022, sta bili doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med, vodja Državnega programa ZORA, vodja Državne komiisje za presejalne programe in predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku, ter Ana Žličar, predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, gostji v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija.

Ker je mesec november znan kot t.i. »movember«, v katerem govorimo o raku prostate, mod in duševnem zdravju moških, sta gostji z voditeljema oddaje spregovorili prav o teh temah, predvsem pa o raku prostate, ki je najpogostejši rak moških, pogosteje starejših, tako v Evropi kot v Sloveniji.

Beseda je nanesla tudi na problematiko odlašanja moških z obiskom zdravnika, kar lahko ogrozi zgodnje zdravljenje raka. Doc. dr. Ivanuš je omenila tudi slabši odziv moških na vabila v preventivne programe, kar opažajo v programu Svit, v sklopu katerega se na vabila odzove manj moških kot žensk. 

V oddaji sta gostji skupaj z voditeljema odgovorili še na druga vprašanja povezana z rakom prostate in izpostavili simptome raka prostate, ki so: pogosto uriniranje, slaboten ali prekinjen tok urina, bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem in krvav seč. Če se moški srečuje s temi simptomi je nujno, da čim prej pokliče svojega osebnega zdravnika. 

Predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije, Ana Žličar, je izpostavila akcijo ki jo izvajajo v sklopu društva: »Prisluhni telesu! Poskrbi zase!«. Akcija spodbuja moške, da poskrbijo zase na različne načine, poskrbijo za uravnoteženo prehrano, prisluhnejo telesu, so fizično aktivni ter ravnajo na načine, ki pripomorejo k preventivni raka, saj v Sloveniji letno za rakom zboli več kot 7.000 moških. Poleg raka prostate so najpogostejši raki pri moških rak debelega črevesa in danke, kožni rak, rak glave in vratu ter pljučni rak. Več strokovno preverjenih informacij o najpogostejših rakih pri moških, njihovih simptomih ter nasvetih za preprečevanje in zgodnje odkrivanje lahko preberete v knjižici Zveze slovenskih društev za boj proti raku TU.

Ogled prispevka je možen TU.


Ana Žličar in Urška Ivanuš na snemanju oddaje Dobro jutro na RTV SLovenija


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava