Zgibanka ZORA

Novica,

O HPV in raku materničnega vratu ob dnevu odprave raka materničnega vratu na Valu 202


17. novembra, na dan ko praznujemo dan odprave oziroma eliminacije raka materničnega vratu, so na Valu 202 predvajali intervju z doc. dr. Urško Ivanuš, dr. med., vodjo Državnega programa ZORA. Dr. Ivanuš je izpostavila, da je rak materničnega vratu eden najpogostejših rakov na svetu, da pa o njemu vemo dovolj, da ga lahko skoraj v celoti preprečimo. To lahko dosežemo s pravočasnim cepljenjem deklic in dečkov proti HPV, udeležbo v programu ZORA in zdravljenjem, v kolikor v programu pri ženskah odkrijemo predrakave spremembe visoke stopnje. Upoštevanje teh treh načel pomeni zelo majhno verjetnost, da bi ženske kadar koli zbolele za tem rakom. 

Kljub temu, da tega raka lahko skoraj v celoti preprečimo in, da obstajajo priporočila za uvedbo presejalnih programov za raka materničnega vratu mnoge države še vedno nimajo organiziranega presejalnega programa. V področju Vzhodne Evrope je Slovenija edina država, v kateri nam je to uspelo na tak način, da že dosegamo dobre rezultate. 

Program ZORA je zelo dobro sprejet med slovenskimi ženskami. Med 20. in 64. letom se presejalnega pregleda v sklopu tega programa udeleži več kot 70 % žensk, kar pomeni, da se ženske redno udeležijo preventivnega ginekološkega pregleda pri svojem osebnem ginekologu. Tisti raki, ki jih na tak način odkrijemo so v začetni fazi in je njihovo zdravljenje zelo uspešno. Skrbijo pa nas tiste ženske, ki se ne udeležijo presejalnega pregleda, saj so raki, odkriti pri njih, pogosteje v višjih stadijih, v katerih niso več tako dobro ozdravljivi kot bi to želeli.

Eden najučinkovitejših ukrepov, poleg udeležbe v programu ZORA, je tudi cepljenje proti HPV. Okrog 15 % vseh rakov v svetu povzročajo okužbe, ena najpomembnejših, ki povzroča raka materničnega vratu in tudi druge rake pri obeh spolih, je okužba s HPV. S cepljenjem lahko preprečimo do 90 % vseh rakov materničnega vratu, cepljenje pa se priporoča pred pričetkom spolne aktivnosti, saj preprečuje nove okužbe s HPV, ne zdravi pa že obstoječih. 

Doc. dr. Ivanuš je izpostavila tudi Evropski kodeks proti raku, v katerem je zajetih 12 priporočil, ki zmanjšujejo verjetnost, da bi zboleli in umrli za rakom. 12 priporočil je dostopnih TU.

Celotnemu intervjuju z doc. dr. Ivanuš lahko prisluhnete TU
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava