Zgibanka ZORA

Novica,

Novosti v histopatološki in citopatološki klasifikaciji


Spoštovani,

 

V letu 2014 sta izšli nova klasifikacija tumorjev ženskih reproduktivnih organov SZO (Svetovna zdravstvena organizacija) in prenovljena klasifikacija citoloških izvidov po Bethesdi. Evropske smernice za zagotavljanje kakovosti v presejanju za raka materničnega vratu iz leta 2008 priporočajo, da vse države uskladijo histopatološke diagnoze materničnega vratu s klasifikacijo SZO in citološke z Betehsdo. To smo v letu 2015 tudi storili, spremembe so potrdila vsa pristojna strokovna telesa. Pojasnila o spremembah in prenovljene dokumente si lahko ogledate na povezavah:

 

a) Povzetek glavnih sprememb v histopatološki klasifikaciji:

  • Edina predrakava sprememba žleznega epitelija materničnega vratu je po novi klasifikaciji SZO endocervikalni adenokarcinom in situ (AIS).
  • Mikroinvazivni karcinom (tako ploščatocelični kot žlezni) se bo po novem preimenoval v povrhnje invazivni ploščatocelični karcinom (angl. superficially invasive squamous cell carcinoma). Ta histološka vrsta je povzeta po projektu LAST in se uporablja v primerih pT1a1 oz. FIGO 1A1 tumorja, ki je v celoti ekscidiran. Bolnica je glede na biološko naravo tumorja, lahko zdravljena bolj konzervativno.
  • Najpomembnejša novost pa je uvedba samo dveh vrst predrakavih sprememb na ploščatem epitelu (ploščatocelična intraepitelijska lezija nizke stopnje–PIL-NS in visoke stopnje–PIL-VS) namesto treh (CIN1, CIN2 in CIN3). To naj bi bistveno pripomoglo k boljšemu vrednotenju histopatoloških izvidov, njihovi večji ponovljivosti in tudi k ustreznejšemu ukrepanju ginekologov glede na tveganje raka materničnega vratu.

 

PIL-NS je širša kategorija kot CIN1 in vključuje tudi condyloma accuminatum, koilocitozo in koilocitno atipijo; te specifične diagnoze lahko patologi navedejo ob PIL-NS v oklepaju. Ženske s PIL-NS imajo primerljivo, majhno tveganje RMV, zato se jih v skladu s Smernicami za celostno obravnavo žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu iz leta 2011 obravnava po algoritmu za CIN1 in tako tudi kodira po kodi MKB-10 (s kodo N78.0 – blaga cervikalna displazija, CIN1).

PIL-VS vključuje CIN2 in CIN3, patologi morajo v izvidu to vedno opredeliti, ženske se še naprej obravnava po algoritmih za CIN2 in CIN3, tudi kodiranje po MKB-10 ostane enako.

Bodite pozorni, ker so izrazi pri citološki in histopatološki klasifikaciji po novem enaki: PIL-NS in PIL-VS lahko pomeni bodisi citološki izvid PIL-NS/PIL-VS bodisi histopatološki izvid PIL-NS/PIL-VS.

 

b) Sprememba na citološkem obrazcu (napotnica z izvidom)

Prav tako je leta 2014 izšla prenovljena klasifikacija citoloških izvidov po Bethesdi. V skladu z novostmi je Strokovna skupina DP ZORA za citopatologijo pripravila navodila za uskladitev slovenskega obrazca za citološko napotnico z izvidom, ki se bo začela uporabljati v začetku leta 2016. Uskladitev sta v decembru 2015 potrdila tako Strokovni svet za patologijo in sodno medicino kot tudi RSK za ginekologijo in porodništvo.

Spremembe v citološkem obrazcu so minimalne: v rubriki neneoplastične spremembe se alinea »Endometrijske celice po 40. letu starosti« spremeni v »Endometrijske celice po 45. letu starosti«.

 

Pomembna obvestila:

  • Novi citološki obrazci začnejo veljati s 1. februarjem 2016;
  • Celoletno zalogo novih citoloških obrazcev bomo po novem distribuirali vsem ginekološkim ambualantam neposredno iz tiskarne, potrebe po novih obrazcih po novem sporočate neposredno v register ZORA na zora@remove-this.onko-i.si.

Če imate v zvezi z novostmi dodatna vprašanja, vas vljudno vabimo, da nas pokličete na 01/5879−575 ali nam vprašanja zastavite preko e-pošte zora@remove-this.onko-i.si.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava