Zgibanka ZORA

Novica,

Novinarska konferenca ob 13. Evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu


Od 21. do 27. januarja 2019 bo potekal že 13. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Ob tej priložnosti je na Onkološkem inštitutu Ljubljana dne 18. januarja 2019 potekala skupna novinarska konferenca državnega programa ZORAMinistrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Glavno sporočilo različnih strokovnjakov, ki so sodelovali na konferenci je bilo enotno – cepljenje proti okužbam s človeškimi papilomavirusi (HPV) in udeležba v programu ZORA rešujejo življenja. Ukrepa sta namreč tako učinkovita, da je Svetovna zdravstvena organizacija spomladi 2018 pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu – dosečijo bo možno le z visoko precepljenostjo proti HPV in učinkovitim presejalnim programom. Vendar še tako dober preventivni program ne more doseči pričakovanega učinka, če mu ljudje ne zaupajo in se ga premalo poslužujejo. Zato strokovnjaki pozivajo:

  • starše in dekleta, da se odločijo za cepljenje proti HPV ter s tem preprečijo okužbo z virusi, ki povzročajo raka materničnega vratu
  • ženske med 20. in 64. letom, da se redno udeležujejo presejanja v okviru državnega programa ZORA, v katerem pravočasno odkrivajo in zdravijo predrakave in zgodnje rakave spremembe materničnega vratu.

Dodatne informacije v najdete v gradivih in videu z najpomembnejšimi izseki novinarske konference:

 

 

Na novinarski konferenci so sodelovali: Miroslava Cajnkar Kac (šolska zdravnica iz Slovenj Gradca), prof. dr. Maja Primic Žakelj (predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja projekta Priporočila o raku naj ne obvisijo v zraku), Maja Jurjevec (Direktorat za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje), doc. dr. Leon Meglič (ginekolog in porodničar, vodja Leonišča na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana), Urška Ivanuš (specialistka javnega zdravja, vodja državnega programa ZORA, OIL), prof. dr. Mario Poljak (mednarodno priznani strokovnjak s področja okužb s HPV, Inštitut za mikrobiologijo, Medicinska fakulteta Ljubljana) in Nadja Šinkovec (specialistka javnega zdravja, Center za nalezljive bolezni NIJZ). Sodelovala je tudi Johana Štefančič (dijakinja Biotehniškega izobraževalnega centra, mlada ambasadorka Evropskega kodeksa proti raku).


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava