Zgibanka ZORA

Novica,

Novinarska konferenca "ABC o HPV"


V ponedeljek, 5. septembra, je na Onkološkem inštitutu Ljubljana potekala že tradicionalna novinarska konferenca o HPV, ki jo organizira Onkološki inštitut v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje, Zavodom za šolstvo in Sekcijo za šolsko, študentsko in adolescentno medicino.

Navzoče so pozdravili izr. prof. dr. Irena Oblak, strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana, Mojca Gobec, vodja Sektorja za preprečevanje bolezni in poškodb na Ministrstvu za zdravje RS, dr. Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda RS za šolstvo, doc. dr. Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja Državnega programa ZORA, Nadja Šinkovec Zorko, dr. med., spec. javnega zdravja z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, prof. dr. Špela Smrkolj z Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Janja Schweiger Nemanič, dr. med., šolska zdravnia v ZD Ljubljana enota Šiška in članica Sekcije za šolsko, študentsko in adolescentno medicino. Navzočim je podala svojo izjavo tudi Tadeja Kahrimanovič, mama mladostnika, ki se je v preteklem šolskem letu cepil proti HPV. 

Namen novinarske konference je bil povečati ozaveščenost o HPV in o tveganjih, ki jih prinašajo okužbe s HPV. Skupaj lahko namreč prispevamo k varnosti slovenskih otrok in mladostnikov, da v odrasli dobi ne bi zbolevali za raki in drugimi boleznimi, ki jih okužbe s HPV lahko povzročijo. Deklice so se lahko proti HPV cepile od šolskega leta 2010/2011, od lanskega šolskega leta pa se proti HPV lahko cepijo tudi dečki. S cepljenjem proti HPV je Slovenija na poti k eliminaciji rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV.

Usklajeno sodelovanje strokovnjakov iz zdravstva, šolstva, civilne družbe in političnih odločevalcev igra ključno vlogo pri prizadevanjih, da Slovenija kot ena izmed prvih evropskih držav doseže eliminacijo raka materničnega vratu in drugih s HPV povezanih rakov, je uvodoma poudarila strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana izr. prof. dr. Irena Oblak. »Onkološki inštitut Ljubljana kot osrednja nacionalna ustanova za onkologijo usmerja programe celostne obravnave rakavih bolezni tudi na področju preventive, ki je izjemnega pomena v celostni skrbi za obvladovanje raka. Zaradi razvoja znanosti in tehnologije smo pri spopadanju z rakom vse bolj uspešni. Vse večji pomen dobiva primarna preventiva, katere najbolj učinkovito orodje za preprečevanje raka je cepljenje proti okužbam, ki povzročajo raka. Slovenska onkološka stroka cepljenje podpira, zato pozivamo starše in otroke k zaupanju strokovnim priporočilom.«

Doc. dr. Urška Ivanuš, predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku in vodja državnega programa ZORA je pojasnila: »Na začetku šolskega leta se prvošolčki in njihovi starši veliko ukvarjajo z varno potjo v šolo, starše šestošolcev pa čaka odločitev za cepljenje proti okužbam s HPV, ki bo njihovega otroka na poti skozi življenje varovalo pred številnimi raki in drugimi boleznimi, ki jih te okužbe povzročajo. Izjemno pomembno je, da s cepljenjem ne odlašajo, saj je cepljenje v tej starosti najbolj učinkovito. V tej starosti sta za zagotavljanje zaščite pred okužbo potrebna le dva odmerka, kasneje so potrebni trije.«

Strokovna gradiva o HPV najdete tudi na spletni strani ZORA in NIJZ.

Celotno sporočilo za javnost je dostopno tu.

Skupna novinarska konferenca s strokovnjaki iz zdravstva, šolstva, civilne družbe in politike

Na sliki (z leve): mama mladostnika Tadeja Kahrimanović in šolska zdravnica Janja Schweiger Nemanič.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava