Zgibanka ZORA

Novica,

Nova priporočila za presejalne programe za raka v Evropski uniji


Svet Evropske unije je 9. decembra, na rednem zasedanju ministrov za zdravje, potrdil prenovljena priporočila za presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb, ki jih je septembra pripravila Evropska komisija. Cilj priporočil, ki se osredotočajo na zgodnje odkrivanje raka, je povečati število presejalnih programov, razširiti ciljne skupine in vključiti več vrst raka. Poleg nadgradnje obstoječih treh programov – za raka materničnega vratu, dojke ter debelega črevesa in danke, predvidevajo torej tudi nadaljnje raziskovanje in postopno implementacijo treh novih – za pljučnega raka, raka prostate ter v nekaterih državah in regijah tudi za raka želodca. 

Nov pristop EU k presejanju za raka temelji na najnovejših razpoložljivih znanstvenih dognanjih in dokazih, pri katerih so sodelovali tudi slovenski strokovnjaki. EU si je v evropskem načrtu za boj proti raku zadala cilj, da bi do leta 2025 90 % prebivalstva EU imelo dostop do presejalnih programov za raka dojk, materničnega vratu ter debelega črevesa in danke. Za raka materničnega vratu se v okviru novih priporočil EU priporoča testiranje na humani papilomavirus (HPV) kot najprimernejše orodje za presejanje raka materničnega vratu pri ženskah, starih od 30 do 65 let, v razmiku pet let ali več.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Nova Priporočila Sveta o krepitvi preprečevanja z zgodnjim odkrivanjem: nov pristop EU k presejanju raka, ki nadomeščajo Priporočila Sveta iz leta 2003


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava