Zgibanka ZORA

Novica,

Na prvem Statističnem maratonu sodeloval tudi program ZORA 


Statistični maraton, ki ga je, tudi s sodelovanjem programa ZORA, organiziral Center za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, je potekal 13. maja na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Na njem so trenutni in alumni študenti uporabne statistike v skupinah poskušali čim bolje nasloviti statistične dileme in težave, s kakršnimi se soočajo v državnem presejalnem programu ZORA in podjetju Blub blub. 

V presejalnem programu je ključna udeležba na presejalnih pregledih, zato je pomembno raziskati dejavnike, ki nanjo vplivajo. Eden izmed dejavnikov je tudi dostopnost do zdravstvenih storitev. Na statističnem maratonu so se udeleženci ukvarjali z vprašanjem, kako definirati in izračunati indeks dostopnosti do presejalnega programa ZORA in kako dostopnost vpliva na udeležbo v presejanju ter raziskovali omrežje obiskovanja ginekoloških ambulant glede na občino bivališča ženske in občino lokacije ambulante. Nalogi programa ZORA je udeležencem predstavil Tine Jerman, podatkovni analitik v programu.

Statistični maraton je omogočil priložnosti za vzpostavitev novih vezi, ki se bodo morda nadaljevale v študentsko prakso, magistrsko delo in mogoče tudi v zaposlitev na področju presejanja za raka. V programu ZORA smo z veseljem sodelovali pri organizaciji prvega tovrstnega dogodka in verjamemo, da bo prinesel številne pozitivne in dolgoročne učinke pri sooblikovanju statistične skupnosti pri nas.
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava