Zgibanka ZORA

Novica,

Izvajanje programa ZORA se nadaljuje kljub novim ukrepom za zamejitev pandemije


Datum zadnje revizije novice: 29. 10. 2020

 

Spoštovani izvajalci programa ZORA,

obveščamo vas, da je 14. in 24. 10. 2020 minister za zdravje izdal Odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov (Ur. l. RS, št. 142/20 in 154/20). Na podlagi obeh odredb se izvajanje programa ZORA nadaljuje. Izvajanje prilagajajte lokalnim epidemiološkim razmeram, razmeram v ambulanti in zdravstveni ustanovi. Pri triaži žensk na področju zgodnjega odkrivanja in zdravljenja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu vam je lahko v pomoč analiza ogroženosti žensk glede na izvide, ki ste jo prejeli v dopisu s sedeža progama ZORA dne 9. 5. 2020.

Še vedno veljajo priporočila RSK za ginekologijo in porodništvo z dne 04. 06. 2020  glede izvajanja storitev na področju ginekologije in porodništva v času COVID-19, v skladu s katerimi se v sodelovanju z regijskim koordinatorjem prilagaja delo danim lokalnim razmeram. 

Vse novosti glede izvajanja progama ZORA bomo tudi v prihodnje sproti objavljali tudi na tem mestu. Uradno obveščanje izvajalcev poteka preko uradnih spletnih strani Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje
 


Spoštovane udeleženke programa ZORA,

Pozivamo vas, da dosledno upoštevate navodila ginekoloških ambulant in razumevajoče sprejmete nastalo situacijo. Izjemno je pomembno, da dosledno upoštevate tudi vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in izvajate vse priporočene zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom.

Če prejmete vabilo na presejalni pregled, se nanj odzovite, saj prav vsako leto s pregledi brisov materničnega vratu preprečimo ali v zgodnji fazi odkrijemo kar nekaj rakov materničnega vratu.

Nekajtedenski ali nekajmesečni zamik presejalnega pregleda ne bo škodil vašemu zdravju. Vendar naj odlog resnično traja le toliko časa kot je nujno potrebno zato, da zamejimo širjenje okužbe novega koronavirusa v Sloveniji in zavarujemo zdravje prebivalcev in zdravstvenih delavcev. 

Uradno obveščanje javnosti o spremembah in trenutni situaciji poteka preko spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če imate dodatna vprašanja glede izvajanja programa ZORA, nas lahko pokličete ali nam pišete.

Naložite si aplikacijo Ostani zdrav in ostanite zdravi!
Srečno, zdravo in pogumno!


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava