Zgibanka ZORA

Novica,

Izvajanje programa ZORA po sprejetju odredbe 30. oktobra 2021


Spoštovani izvajalci programa ZORA,


Obveščamo vas, da je s 30. oktobrom 2021 stopila v veljavo Odredba o spremembi in dopolnitvi Odredbe o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Skladno z Odredbo, ki določa, da se po potrebi prekine izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka nemoteno potekajo še naprej, vključno s programom ZORA. Prav tako potekajo tudi preventivne obravnave nosečnic, porodnic ter novorojencev, cepljenje in še nekatere druge izjeme. Izvajalce spodbujamo, da izvajanje programa ZORA prilagodite lokalnim epidemiološkim razmeram, razmeram v ambulanti in zdravstveni ustanovi. Uradno obveščanje izvajalcev poteka preko uradne spletne strani Vlade RS.

 

Spoštovane udeleženke programa ZORA,


Vabimo vas, da se odzovete na vabilo na preventivni pregled za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu pri vašem izbranem ginekologu, v kolikor ga prejmete, ali, da se, enako kot pred pandemijo, na pregled k vašemu izbranemu ginekologu naročite sami, če je od zadnjega pregleda minilo tri leta, ali, če opazite simptome sumljive za raka materničnega vratu. Prav tako vas vabimo, da se odzovete vabilu na dodatno diagnostiko in zdravljenje, če vam to svetuje ginekolog. 

Udeležba v programu ZORA lahko reši življenje. Vsako leto prav s pregledi brisov materničnega vratu namreč preprečimo ali v zgodnji fazi odkrijemo kar nekaj rakov materničnega vratu. 

Vljudno vas prosimo, da dosledno upoštevate navodila ginekoloških ambulant in vse priporočene zaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe bolezni COVID-19 ter s tem poskrbite za lastno zdravje, zdravje drugih žensk ter zdravstvenih delavcev, s katerimi boste v stiku. Uradno obveščanje javnosti o spremembah poteka preko spletnih strani Ministrstva za zdravje oziroma Vlade RS in spletne strani Cepimo se.

 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava