Zgibanka ZORA

Novica,

Izjava ob tednu preprečevanja raka materničnega vratu, 2010


Evropska zveza proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA), je pred štirimi leti uvedla Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu, ki bo letos potekal od 24. – 30. januarja 2010. Aktivnostim so se pridružile številne velike nevladne mednarodne organizacije kot so International Union Against Cancer (UICC), European Cancer Organisation (ECO) in Association of European Cancer Leagues (ECL).

Namen tedna je:

 

  • Povečati prepoznavnost pomena organiziranih populacijskih presejalnih programov, tako na nivoju države (spodbujati uvajanje) kot posameznika (spodbujati udeležbo.)
  • Povečati prepoznavnost pomena cepljenja proti raku, tako na nivoju države (spodbujati uvajanje cepilnih programov) kot posameznika (spodbujati cepljenje).
  • Spodbujati osveščanje in izobraževanje na področju preventive in presejanja raka ter zagotoviti dobro dostopnost do tovrstnih programov.

 

V Sloveniji imamo organizirani populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) že od leta 2003, ko so izšla Evropska priporočila za presejanje. V Evropi ima tovrstni program poleg Slovenije samo še 7 držav: Danska, Finska, Nizozemska, Španija, Švedska, Madžarska in Velika Britanija.

SLOVENSKE ŽENSKE SO PRESEJALNI PROGRAM ZORA DOBRO SPREJELE IN VEČ KOT 70 % SE JIH REDNO UDELEŽUJE PRESEJALNIH PREGLEDOV. SLOVENIJA SE LAHKO POHVALI, DA SE JE V PRVIH ŠESTIH LETIH DELOVANJA DP ZORA INCIDENCA RAKA MATERNIČNEGA VRATU ZNIŽALA ZA SKORAJ 40 %.


S klikom na spodnji dve povezavi lahko preberete več o:

  • uspehih DP ZORA v prvih šestih letih delovanja in prepoznavnosti slovenskega programa na mednarodni ravni;
  • organizaciji in vodenju programa;
  • raku materničnega vratu:
  • vlogi HPV v preprečevanju in zgodnjem odkrivanju raka materničnega vratu.

 

Nosilec DP ZORA, Onkološki Inštitut Ljubljana, se iskreno zahvaljuje vsem sodelavcem programa, ginekologom, citopatologom, histopatologom, medicinskim sestram, presejalcem, administratorjem in vsem ostalim, ki so z vsakodnevnim, kakovostnim delom omogočili, da je program tako uspešno zaživel in se incidenca raka materničnega vratu v Sloveniji uspešno manjša.

Državni program Zora

DP Zora v slikah


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava