Zgibanka ZORA

Novica,

Izjava ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o HPV 2021


Mednarodno združenje za papilomaviruse je razglasilo 4. marec za Mednarodni dan ozaveščanja o HPV, oziroma človeških papilomavirusih. Ta dan sovpada z že 38. slovenski tednom boja proti raku, ki poteka od 1. do 7. marca, letos pod geslom »Obvladovanje raka s cepljenjem«. Cepljenje pa je tudi močno orožje v boju proti okužbam s HPV.

Okužba s HPV je zelo pogosta, saj se skoraj vsi spolno aktivni vsaj enkrat v življenju okužimo s temi virusi, ki so najpogostejša spolno prenosljiva okužba. Kljub temu, da poznamo več kot 200 različnih genotipov HPV, je najnevarnejših okoli 13. Ti genotipi lahko povzročajo predrakave spremembe in raka materničnega vratu, redkeje lahko povzročijo tudi raka nožnice in zunanjega spolovila pri ženskah ter raka zadnjika in ustnega dela žrela pri obeh spolih. Manj nevarni genotipi povzročajo genitalne bradavice, kožni genotipi pa povzročajo različne vrste kožnih bradavic.

Okužbe s HPV večinoma potekajo brez znakov bolezni in so le prehodne ter izzvenijo v letu do dveh. Dolgotrajne okužbe pa so tiste, ki lahko povzročijo predrakave spremembe materničnega vratu. Takšne spremembe, če so neodkrite in jih ne zdravimo, lahko po več letih napredujejo v raka materničnega vratu. Same okužbe s HPV ne moremo zdraviti, saj zanjo ni zdravila. Lahko pa zdravimo spremembe, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Te spremembe lahko odkrijemo le z odvzemom brisa na ginekološkem pregledu, zato spodbujamo ženske k rednim preventivnim ginekološkim pregledom v državnem presejalnem programu za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb materničnega vratu ZORA.

Sami lahko naredimo veliko, da se zaščitimo pred okužbo s HPV: lahko se cepimo, redno udeležujemo preventivnih ginekoloških pregledov ter upoštevamo načela zdrave in varne spolnosti. Cepljenje je zelo varno in učinkovito, saj z njim lahko preprečimo okrog 90 % raka materničnega vratu, 85 % predrakavih sprememb visoke stopnje, 25–90 % drugih s HPV povezanih rakov ter več kot 90 % genitalnih bradavic. Cepljenje je najbolj učinkovito pred začetkom spolnih odnosov in je od leta 2009 dalje za deklice v 6. razredu osnovne šole brezplačno. Brezplačno cepljenje je na voljo tudi zamudnicam, cepljenje starejših žensk in moških je zaenkrat samoplačniško. Cepljenje proti HPV za dečke bo vključeno v nacionalni program cepljenja v šolskem letu 2021/22. S tem bodo tudi dečki imeli možnost zaščititi se pred raki, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Obenem bo cepljenje dečkov doprineslo h kolektivni imunosti, s čimer bodo zaščiteni tudi tisti, ki se zaradi različnih razlogov ne morejo cepiti, tako deklice kot dečki.

V Sloveniji je bilo od leta 2009 do 2019 razdeljenih več kot 160.000 odmerkov cepiva proti HPV. Precepljenost deklic v šolskem letu 2018/19 je znašala 59,3 %, kljub pandemiji COVID-19 pa je precepljenost v šolskem letu 2019/20 še vedno znašala 58,5 %. Kljub učinkovitosti cepljenja, pa so še vedno priporočljivi preventivni ginekološki pregledi za ženske, saj cepivo ne pokriva okužbe z vsemi genotipi HPV.

Cepljenje proti raku materničnega vratu nam odpira povsem nove možnosti na področju obvladovanja tega raka. 17. novembra 2020 je Svetovna zdravstvena organizacija lansirala globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu. Da bi dosegli eliminacijo raka materničnega vratu morajo države doseči 90 % precepljenost proti HPV, 70 % pregledanosti žensk v presejalnem programu, ki ga v programu ZORA v Sloveniji že dosegamo in cilj, da je 90 % žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu ustrezno zdravljenih, kar v Sloveniji tudi dosegamo.

Kljub njuni različnosti, s cepljenjem preprečujemo tako okužbe s HPV kot okužbe z novim koronavirusom, ki zaznamuje naše življenje v tem obdobju. Cepljenje je najhitrejša, najbolj varna in najbolj učinkovita pot za preprečevanje tako COVID-19 kot raka materničnega vratu.
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava