Zgibanka ZORA

Novica,

Izjava ob Evropskem tednu boja proti raku


Od 25. do 31. maja poteka tradicionalni Evropski teden boja proti raku, katerega pobudnik je Zveza evropskih društev proti raku (ECL). Članica ECL je tudi Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ki skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Državnim programom obvladovanja raka opozarja na pomen cepljenja proti HPV pri obvladovanju raka. Pomembnost cepljenja je letos dodatno izpostavljena z novico, da bodo v prihajajočem šolskem letu 2021/22 proti HPV prvič cepljeni tudi dečki. 

Kljub temu, da okužba s HPV povzroča različne rake in bolezni pri obeh spolih, so ti raki eni najbolj preprečljivih. Tudi rak materničnega vratu spada v to skupino rakov, saj ga je mogoče s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb preprečiti. Svetovna zdravstvena organizacija je v letu 2020 pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu. Slovenija je po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije na dobri poti, da postane ena izmed prvih držav, ki bo eliminirala raka materničnega vratu, saj dosega dva od treh ciljev za eliminacijo, in sicer, več kot 70 % udeležbo žensk v programu ZORA in učinkovito zdravljenje več kot 90 % odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu. Tretji cilj je doseči 90 % precepljenost deklic proti HPV, ki bo pripomogla h kolektivni imunosti. V doseganju tega cilja pa bo pomembno vlogo igralo tudi cepljenje dečkov. 

Cepljenje proti HPV je del priporočil t.i. Evropskega kodeksa proti raku. Vabljeni k ogledu kratkega in zabavnega animiranega videa, kjer se boste lahko seznanili z vsemi dvanajstimi priporočili proti raku. 

Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku!

Priloge:


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava