Zgibanka ZORA

Novica,

Evropsko pregledno poročilo o znanstvenih dokazih na področju presejanja za rake


V torek, 2. marca 2022, je izšlo Evropsko pregledno poročilo o znanstvenih dokazih na področju presejanja za rake. V poročilu se nahajajo opis in načela presejanj, priporočila za izboljšave obstoječih presejalnih programov, priporočila za nove presejalne programe, opis novih presejalnih tehnologij ter priporočila za implementacijo in upravljanje presejalnih programov. Pri njegovem nastajanju je sodelovala tudi doc. dr. Urška Ivanuš, vodja Državnega programa ZORA. 

Poročilo poudarja, da znanstveni dokazi še ne zadostujejo za uspešno implementacijo programa. Pomembno je namreč to, da je razmerje med škodo in koristmi presejanja na ravni posameznika in družbe sprejemljivo. 

Poročilo, ki so ga pripravili strokovnjaki, bo izhodišče za spremembo priporočil Evropskega sveta za presejanja za raka iz leta 2003, ki naj bi izšlo konec leta 2022.

Veseli nas, da smo na ravni Evrope uspeli uskladiti interpretacijo izsledkov znanstvenih dokazov, kar nam bo zagotovo pomagalo pri bolj informiranem usmerjanju presejanja za raka tako v Evropi kot Sloveniji. 
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava