Zgibanka ZORA

Novica,

Dr. Maja Primic Žakelj, prva vodja programa ZORA, postala "Ime tedna" in "Ime meseca" na Valu 202


DP ZORA praznuje 20 let delovanja. V tem času se je presejalnega pregleda za raka materničnega vratu udeležilo 740.000 žensk, zbolevnost za rakom materničnega vratu pa se je več kot prepolovila. Pot današnjim uspehom programa je začrtala prva vodja programa ZORA prof. Maja Primic Žakelj, zdravnica, epidemiologinja in specialistka javnega zdravja. Njen dosežek so prepoznali tudi poslušalci in poslušalke radia Val 202, ki so jo 20. novembra izglasovali za Ime tedna, kasneje pa tudi za Ime meseca novembra.

Dr. Maji Primic Žakelj iskreno čestitamo. 

Dr. Maja Primic Žakelj je na Medicinski fakulteti Univerze Ljubljana (MF UL) diplomirala leta 1979, doktorirala pa leta 1995. Specializacijo iz epidemiologije je zaključila leta 1991, na osnovi delovnih izkušenj pa je pridobila tudi naziv specialistka javnega zdravja. Dodatno se je izpopolnjevala na podiplomskem študiju in številnih tečajih v tujini in domovini, ne le s področja onkološke epidemiologije, pač ta tudi zdravstvenega managementa, statistike in informacijskih tehnologij. Na MF UL je bila leta 1992 imenovana za asistentko, leta 2002 za izredno profesorico onkološke epidemiologije.

Leta 1980 se je zaposlila na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI), kjer je od leta 1996 vodila Oddelek za epidemiologijo, od leta 2003 do upokojitve leta 2018 pa je bila vodja dejavnosti Epidemiologija in register raka, ki je takrat združeval Register raka RS, bolnišnični register OI, državni program ZORA in informacijski del programa DORA. 

Med najpomembnejše uspehe šteje vodenje projekta ZORA v letih 1996–2002 in kasneje od leta 2003 vodenje Državnega programa ZORA, sodelovala pa je tudi pri vzpostavljanju državnega presejalnega programa za raka dojk DORA in pri Državnem programu obvladovanja raka. Bila je članica strokovnih skupin pri Mednarodni agenciji za raziskovanje raka (IARC), še prej pa v Evropskem presejalnem mrežju (European Cancer Screening Network), ki so izdelale Evropske smernice za zagotavljanje in nadziranje organiziranih presejalnih programov za raka materničnega vratu, dojk in debelega črevesa in danke. 

Sodelovala je pri vzpostavljanju in vodenju državnih programov obvladovanja raka (v Sloveniji in v Svetovni zdravstveni organizaciji). Bila je predsednica in članica več strokovnih skupin in komisij ter mentorica številnim do- in podiplomskim študentom.

dr. Maja Primic Žakelj

dr. Maja Primic Žakelj o začetkih programa ZORA


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava