Zgibanka ZORA

Novica,

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., o zgodnjem odkrivanju raka prostate v oddaji Jutro na Planetu


V torek, 8. novembra 2022, je v oddaji Jutro na Planetu gostovala doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja, vodja Državnega programa ZORA in vodja Državne komisije za presejalne programe. Izpostavila je pomen presejalnih programov za raka, ki omogočajo zgodnje odkrivanje predrakavih ali rakavih sprememb s posebnimi testi, ki jih izvajamo v navidez zdravi populaciji. Ker te spremembe pravočasno odkrijemo in jih prej zdravimo lahko izboljšamo tudi izid same bolezni.

Programu ZORA, DORA in Svit naj bi se po napovedih in dokazih iz raziskav pridružil tudi program za presejanje raka prostate in raka pljuč. Pri tem je pomembno zagotavljati strokovno podporo, finančna sredstva in poskrbeti, da vabljenje in obravnava posameznikov potekata na pravilen in strokoven način. Več o programu presejanja za raka prostate in raka pljuč bo znano v prihodnosti, za njuno uspešno implementacijo pa so pomembne večje pilotne implementacijske raziskave, ki že potekajo v Evropi in bodo potekale tudi v Sloveniji.

Več strokovno preverjenih informacij o najpogostejših rakih pri moških, tudi o raku prostate in raku pljuč, je na voljo TU.

Celoten intervju je po brezplačni registraciji dostopen TU.

Doc. dr. Urška Ivanuš, dr. med. v oddaji Jutro na Planetu

 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava