Zgibanka ZORA

Novica,

Brezplačno cepljenje proti HPV odslej še bolje dostopno


Poleg visoke udeležbe žensk v presejalnem programu za raka materničnega vratu (RMV) in ustreznega zdravljenja nam v Sloveniji do odprave raka materničnega vratu manjka še višja precepljenost proti HPV. Za dobro precepljenost je med drugim pomembna tudi dobra dostopnost. Zato sta nas konec avgusta razveselili kar dve novici glede še boljše dostopnosti brezplačnega cepljenja proti HPV.
 
1.    Po novem bodo v skladu z nacionalnim programom cepljenja brezplačno cepljeni proti HPV tudi mladostniki na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole

V Uradnem listu št. 89 z dne 11.8.2023 je bil objavljen Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023, v katerem je opredeljeno, da se proti HPV cepi tudi mladostnike na sistematskem pregledu v 1. in 3. letniku srednje šole. Že do sedaj so se lahko brezplačno cepili dečki v 6. razredu osnovne šole in zamudniki, to so dečki, ki jim je bilo brezplačno cepljenje ponujeno v 6. razredu osnovne šole, vendar se takrat zanj niso odločili (t.j. dečki, ki so obiskovali 6. razred osnovne šole v šolskem letu 2021/22 ali kasneje). Ker je bilo brezplačno cepljenje proti HPV za dečke prvič mogoče v šolskem letu 2021/22, je razširitev programa na nekoliko starejše dečke v 1. in 3. letniku zelo dobrodošla. Po 15. letu se lahko o cepljenju odloča mladostnik sam.
 
2.    Brezplačno cepljenje proti humanim papilomavirusom (HPV) odslej tudi v UKC Ljubljana

Ljubljanska regija ima po podatkih NIJZ najslabšo precepljenost v Sloveniji. Zato je razveseljivo, da je odslej brezplačno cepljenje proti HPV na voljo tudi v cepilnem centru v UKC Ljubljana. Možnost za brezplačno cepljenje proti HPV imajo predvsem zamudniki in zamudnice v skladu z nacionalnim programom cepljenja, cepijo pa tudi samoplačnike. Cepilna točka DTS-Urgenca je do konca poletja odprta ob četrtkih med 12. in 15. uro. Cepijo osebe, ki so stare 12 let in več. Za cepljenje se je potrebno naročiti po e-pošti: cepljenje.info@remove-this.kclj.si. Več si preberite tukaj.
 
Več o cepljenju proti HPV si lahko preberete na spletni strani ZORA in NIJZ.
 


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava