Zgibanka ZORA

Novica,

5. izobraževalni dan DP ZORA - ZORA 2014


5. izobraževalni dan programa Zora bo potekal v sredo, 15. oktobra 2014 v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju. Srečanje organizirajo Onkološki inštitut Ljubljana (nosilec DP ZORA), Ministrstvo za zdravje RS in Zveza slovenskih društev za boj proti raku.

Letos bomo gostili kar dva mednarodno priznana strokovnjaka iz tujine:

  • Dr. Salvatore Vaccarella iz Mednarodne organizacije za raziskave raka pri WHO (International Agency for Research on Cancer, IARC-WHO) bo predstavil breme s HPV povezanih bolezni, osvetlil bo dokaze glede vzročne povezanosti okužbe s HPV in nastanka raka materničnega vratu ter predstavil potrebe po spremembah v dobro organiziranih presejalnih programih po Evropi po uvedbi cepljenja proti HPV in testov HPV.
  • Dr. John FH Smith iz Velike Britanije, podpredsednik Mednarodne akademije za citopatologijo bo predstavil prednosti in izzive testa HPV v primerjavi s testom Pap in aktualne spremembe v dobro organiziranih presejalnih programov po Evropi v dobi HPV

Priznani slovenski strokovnjaki s področja HPV bodo med drugim predstavili naslednje zanimive teme:

  • Značilnosti okužbe s HPV – kako okužba povzroči predrakave in rakave spremembe, kako se telo brani pred okužbo… (Mario Poljak, MF)
  • Kakšen je pomen cepljenja proti HPV – zakaj se je Slovenija (in druge države po Evropi in svetu) odločila, da uvede brezplačno cepljenje za deklice, kljub uspehom presejalnega programa (Alenka Kraigher, NIJZ)
  • Slovenski podatki o prevalenci HPV – v kakšni meri so s HPV okužene slovenske ženske, razlike glede na starost žensk… (Irena Klavs, NIJZ in člani raziskovalne skupine iz NIJZ in MF)
  • Kako se pogovarjati s pacientkami o okužbi s HPV in testu HPV – igra vlog v obliki vprašanj in odgovorov (Mateja Marčec, UKC MB; Leon Meglič, UKC LJ; Urška Salobir Gajšek, SB CE)
  • Rezultati triažnega testiranja na HPV v Sloveniji (Urška Ivanuš, OIL)
  • Nove možnosti za obravnavo HPV-pozitivnih žensk (skupno predavanje citologov, molekularnih biologov in epidemiologov z OIL)

Kot vsako leto bodo predstavljeni tudi dosedanji rezultati DP ZORA in strokovne novosti na področju citologije, patologije ter nekatere druge:

  • Rezultati DP ZORA in predstavitev raziskave o samoodvzemu brisa doma pri neodzivnicah programa ZORA (Maja Primic Žakelj, OIL)
  • Spremembe v kakovosti BMV po uvedbi klasifikacije po Bethesdi (Alenka Repše Fokter, SB CE)
  • Rezultati revizije preparatov AŽC-N in tveganje za CIN 2+ pri ženskah s to citološko diagnozo (Veronika Kloboves in Simona Uhan Kastelic, OIL)
  • Predstavitev novih smernic in obrazca za cervikalno patologijo (Margareta Strojan Fležar, MF)
  • Izzivi kolposkopije v dobi HPV (Marko Mlinarič, ginekološka ambulanta Mlinarič)
  • Pregled načinov zdravljenja CIN v Sloveniji (Dušan Desinger, SB Izola; Špela Smrkolj, UKC LJ, Iztok Takač, UKC MB, Jakob Koren, SB CE)

Medicinske sestre bodo letos imele ločeno popoldansko sekcijo na temo komunikacije, ki jo bo vodila priznana in priljubljena profesorica Vera Štebe, prikazani pa bodo tudi primeri dobre komunikacije iz prakse.

Ponovno bomo med predavanja vključili zanimive primere iz prakse, prikaz primerov kot vsako leto koordinira prim. doc. dr. Alenka Repše Fokter.

Kotizacije ni. Postopek za pridobitev kreditnih točk za zdravnike in medicinske sestre je v teku.

Prijavite se lahko preko:

- prijavnice po pošti

- e-prijavnice (prijava možna od 1.9. do 1.10. 2014)

Prosimo, da se prijavite le, če se boste srečanja zagotovo udeležili. Ginekologi, na srečanje so povabljene tudi vaše medicinske sestre. Seveda tudi njih prosimo, da se prijavijo.

Veselimo se ponovnega snidenja!

 

Povezave:

PROGRAM


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava