Zgibanka ZORA

Novica,

5. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu


Od 23. do 29. januarja 2011 pod okriljem Evropske zveze proti raku materničnega vratu (European Cervical Cancer Association, ECCA) poteka že 5. Evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu. Osnovno sporočilo letošnjega tedna je, da je rak materničnega vratu med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo kar 70 - 80 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za rakom materničnega vratu. Prav tako ženske, ki so bile cepljene proti HPV še pred prvo okužbo. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna.

Ob tej priložnosti smo pripravili:

  • Izjavo za javnost 2011 z dodatnimi pojasnili o DP ZORA in njenih dosedanjih uspehih, raku materničnega vratu ter vlogi HPV v nastanku in preprečevanju raka materničnega vratu;
  • DP ZORA v slikah, kjer si lahko v sliki in besedi ogledate podatke o incidenci in incidečnih stopnjah RMV v Sloveniji po uvedbi DP ZORA, pregledanosti ciljne populacije po starostnih skupinah in zdravstvenih regijah, pot ženske skozi program in podobno.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava