Zgibanka ZORA

Novica,

Triažni test HPV: navodila za prehodno obdobje


Od 1. oktobra 2010 bodo storitve in materiali za triažni test HPV kriti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ženske, ki ima indikacijo za to preiskavo. Skladno z Evropskimi smernicami za presejanje raka materničnega vratu bomo za triažno testiranje uporabljali test Hybrid Capture 2.0 (hc2), ki se pri nas uporablja že vrsto let.

Indikacije za triažni test HPV so določene z obstoječimi Smernicami za celostno obravnavo žensk s predrakavimi spremembami materničnega vratu (Smernice) iz leta 2006, kjer se namesto izraza »triažni test HPV« v algoritmih uporablja izraz »test HPV«. Vsi testi HPV v algoritmih obstoječih Smernic so triažni (tako v prvi kot nadaljnjih kontrolah). Skladno z obstoječimi Smernicami se triažni test HPV uporablja na klinični poti pri ženskah z:

1) APC in APM;
2) BD - samo pri ženskah starih 35 let ali več;
3) CIN1.

Z nadgradnjo programa ZORA s triažnim testom HPV se bodo začeli uporabljati nekateri novi dokumenti oz. obrazci, med drugim tudi posebna napotnica za triažni test. Vse dokumente in dodatna navodila boste pravočasno prejeli po pošti, uporabljati jih lahko začnete takoj, ko jih boste prejeli, najkasneje pa 1. novembra 2010.

Navodila za prehodno obdobje od 1. oktobra do vključno 31. oktobra 2010 ste vsi izvajalci ginekoloških pregledov prejeli v tem tednu po pošti, dostopna pa so tudi na tej povezavi.

Na spletni strani smo v poglavju “ZA STROKO” odprli posebno podstran namenjeno triažnemu testu HPV, preko katere vas bomo še naprej obveščali o vseh novostih na tem področju. Veseli bomo vaših dodatnih vprašanj, zato nam brez oklevanja pišite na zora@remove-this.onko-i.si ali nas pokličite po telefonu. Potrudili se bomo poiskati odgovore na vsa vprašanja, najbolj pogosta vprašanja z odgovori pa bomo objavili tudi na spletni strani.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava