Zgibanka ZORA

Novica,

Program ZORA na konferenci ICSN 2019


Med 3. in 6. junijem 2019 je v Rotterdamu na Nizozemskem potekala konferenca Mednarodne mreže presejalnih programov (International Cancer Screening Network, ICSN), ki se jo je udeležilo več kot 300 udeležencev s celega sveta. Osrednje teme so bile naosebljeno presejanje (risk-stratified screening) raka materničnega vratu, dojke in debelega črevesa in danke ter koristi in škoda morebitnih novih presejanj, kot sta organizirano presejanje za pljučnega raka in raka prostate, ki jih evropska stroka zaradi skrbi, da bi povzročili več škode kot koristi, zaenkrat ne priporoča.

Program ZORA smo na konferenci predstavili z dvema predavanjema. Dr. Urška Ivanuš, vodja programa ZORA, je predstavila organiziranost programa ZORA in rezultate programa po 15 letih delovanja, vključno s sistemom zagotavljanja in nadzora kakovosti storitev v programu. Tine Jerman, analitik programa ZORA, je predstavil rezultate velike randomizirane raziskave programa ZORA, v kateri smo neodzivnicam programa ZORA ponudili možnost samoodvzema vzorca doma za test HPV v laboratoriju. V predavanju smo prikazali kakšno tveganje za predrakave spremembe visoke stopnje imajo ženske s pozitivnim rezultatom testa HPV na samoodvzetem vzorcu, in sicer glede na starost ženske, presejalno zgodovino in vrsto odvzemnika. V analizi smo upoštevali tudi rezultate drugega (triažnega) testa p16/Ki-67, testa HPV in citološkega pregleda brisa materničnega vratu, ki ga je odvzel ginekolog na prvem pregledu po pozitivnem rezultatu testa na samoodvzetem vzorcu. Predavanji sta dostopni na spletni strani konference.

Na srečanju sta s posterjem sodelovala tudi programa DORA in SVIT. Poster programa SVIT je bil po izboru udeležencev uvrščen med tri najboljše posterje na konferenci in tudi nagrajen. Iskrene čestitke, tako za dobre rezultate kot odličen prikaz le teh!

Vsi udeleženci konference smo prejeli tudi ilustrirano zgodbo o možaku Johnu s podnaslovom – za življenje se splača boriti (v angleškem jeziku). Čutna, z dokazi podprta pripoved o 50-letniku in njegovi družini, ki se soočajo z vprašanji o presejanju za raka debelega črevesa in danke ter diagnozo rak.

ICSN

Vodja programa ZORA, dr. Urška Ivanuš, med predavanjem o 15 letih delovanja programa.

 

ICSN_ekipa

Predstavniki programa ZORA in SVIT na otvoritvi konference v Mestni hiši.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava