Zgibanka ZORA

Novica,

4. marec je Mednarodni dan ozaveščenosti o HPV


4. marec je Mednarodno združenje za papilomaviruse (International Papillomavirus Society) razglasilo za Mednarodni dan ozaveščenosti o HPV.

Namen dneva je širjenje znanja o okužbi s človeškimi papilomavirusi (HPV) in o tem, kako lahko učinkovito preprečujemo okužbe s HPV in z njimi povzročene bolezni. Najbolj učinkovita načina preprečevanja s HPV povezanih bolezni sta (1) cepljenje proti HPV, s katerim zelo učinkovito preprečujemo okužbe s HPV (in posledično tudi bolezni), ter (2) presejanje v okviru programa ZORA, s katerim odkrivamo in zdravimo predrakave spremembe materničnega vratu pri navidezno zdravih ženskah. Izjemno pomembno je, da se tudi cepljene ženske redno udeležujejo presejalnih programov in da ob obeh učinkovitih ukrepih ne pozabimo na načela varne in odgovorne spolnosti ter redno uporabo kondoma, saj s tem lahko preprečimo različne spolno prenosne okužbe in tudi neželeno nosečnost.

Svetovna zdravstvena organizacije je nedavno pozvala k eliminaciji raka materničnega vratu s cepljenjem proti HPV, presejanjem in učinkovitim zdravljenjem v presejanju odkritih predrakavih sprememb. Možno je, da bo rak materničnega vratu prvi rak, ki ga bomo uspeli eliminirati!

Več informacij o HPV najdete v gradivu z nedavne novinarske konference programa ZORA, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Ministrstva za zdravje. Lahko si tudi ogledate informativno knjižico programa ZORA »Kaj morate vedeti o HPV« in spletno stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje.


Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava